Град Левски посреща на 21 юни иконата със светите чудотворни мощи на Никифор Прокажения

20.06.2024 9:45
Иконата със светите чудотворни мощи на Никифор Прокажения пристигат в Левски на 21 юни (петък) и ще бъдат изложени в храм „Св. Параскева“.
Иконата ще престои в целия ден изложена в храма за поклонение от вярващия народ, а в 18 часа ще бъда отслужен молебен за здраве. За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, мигрена, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания.
Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 година. Разболява се 13 годишен от проказа и 60 години е страдал от тази болест. Целият си живот е прекарал в болница изолиран от света. В Гърция го наричат тайният светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни на малцината, които са го познавали. Неговият живот е бил изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Тихо е носел своя кръст на мъченик, макар да не е пролял и капка кръв.
В 18.30 часа на същия ден ще бъде представена книгата „Св. Никифор Прокажения Чудотворец“ от издателя й за България, журналистът и водещ на „По света и у нас“ по БНТ Ангел Бончев.
След Левски, на 22 юни (събота), иконата ще бъде в свищовския храм „Преображение Господне“.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: