Bulgarian Motorist: полезни съвети за моторното масло за начинаещи, а и не само

18.06.2024 12:06

Подходящото моторно масло е важен фактор, който влияе върху работата на вашия автомобил. Качеството и нивото на моторното масло определят производителността на двигателя, неговата продължителност на експлоатация и вашето преживяване при шофиране. 

В тази статия ще разгледаме съвети за избор, смяна и контрол на състоянието и нивото на моторното масло, които ще бъдат полезни както за начинаещи, така и за опитни автомобилисти.

Съвети за избор на моторно масло

За много български шофьори изборът на подходящо моторно масло може да се окаже истинско предизвикателство. Разнообразието от марки, видове и спецификации на маслата може да обърка дори опитен шофьор.

Най-важният съвет е винаги да следвате препоръките на производителя на автомобила. Ръководството на собственика ще ви посочи вискозитета, спецификациите и вида на маслото, което е най-подходящо за двигателя на вашия автомобил.

Не пестете средства за двигателно масло. Използването на нискокачествено или неподходящо масло може да доведе до сериозни повреди на двигателя. Купувайте масло от проверени магазини, за да избегнете фалшификати. Отдавайте предпочитание на добре познати и надеждни производители на моторни масла.

Интервал на смяна на моторното масло 

Важно е редовно да сменяте моторното масло в съответствие с препоръките на производителя. В ръководството за експлоатация на автомобила са посочени точните интервали за смяна на маслото. 

Като правило интервалът за смяна на маслото при съвременните автомобили е 10 000 – 15 000 км. В случай на интензивна употреба, чести пътувания на къси разстояния, се препоръчва интервалът за смяна на маслото да се намали с 20-30%. 

Ако чуете чужди шумове в двигателя, това може да е знак, че маслото трябва да се смени. Обърнете внимание на цвета на маслото. Ако то е тъмно или мръсно, сменете го.

Проверка на нивото на моторното масло

Редовно проверявайте нивото на маслото и го допълвайте, ако е необходимо. 

Преди проверката загрейте двигателя до работна температура, за да може маслото да се загрее и да се разпредели равномерно в системата. Изключете двигателя и го оставете да се охлади за 5-10 минути. Извадете мерителната пръчка, обикновено тя има ярко оцветена дръжка. Избършете я с чиста кърпа и я пъхнете обратно докрай, след което я извадете. Прочетете масления филм върху мерителната пръчка, за да определите нивото на маслото. То трябва да е между маркировките MIN и MAX. Ако нивото на маслото е близо до MIN, но не под него, не е необходимо да доливате масло.

Доливайте масло само ако то е недостатъчно. Напълнете маслото на малки порции от 100-200 ml, като проверявате нивото след всяко добавяне. 

Не преливайте маслото – не зареждайте над маркировката MAX. Прекомерното количество масло може да повиши налягането в картера на двигателя, което се отразява негативно на работата на маслените уплътнения, уплътнителите и други елементи. Освен това маслото може да се разпени и да загуби смазочните и охлаждащите си свойства.

Не се препоръчва да се шофира и при минимално ниво на маслото:

  • Ниското ниво на маслото не осигурява правилно смазване на всички части на двигателя, което води до по-бързото им износване.
  • Недостатъчното количество масло може да доведе до прегряване на двигателя. 
  • Продуктите на износване и мръсотията, които не се отмиват с маслото, се утаяват върху частите на двигателя, като ги запушват.

Защо светва лампичката „Проверка на двигателя“

След смяна на маслото на таблото може да светне лампичката „Check Engine“. Възможно е да има няколко причини, поради които лампичката се включва след смяна на маслото:

  • Използвано е масло с неправилен тип или вискозитет, препоръчан от производителя.
  • Мерителната пръчка не е поставена правилно или капачката на резервоара за масло не е монтирана правилно.
  • Грешка на датчика за нивото на маслото или неизправност на масления филтър. Понякога е необходимо известно време след смяна на маслото, за да може сензорът за нивото на маслото да покаже правилните показания.
  • Възможно е да има грешки в бордовия компютър.

Ако е извършена смяна на маслото, като са използвани препоръчаните масло и филтър, проверката може да покаже, че светлинният индикатор за смяна на маслото трябва да се нулира.

Ако след смяна на маслото се включи индикаторът за проверка на двигателя, не го пренебрегвайте, а се опитайте да отстраните възможните причини. Ако проблемът продължава, свържете се с квалифициран автомеханик за диагностика.

Полезна информация:

Какъв е препоръчителният интервал за смяна на маслото – avtochastionline24.bg

Как да проверите нивото на маслото?

#тагове:

НАЙ-НОВИ: