Остеопатът Валентин Атанасов: Пациентите ми са от бебета на 2 седмици до хора над 80 години

18.06.2024 14:37

След като завършва гимназия в София Валентин Атанасов заминава за Англия, където през 2018 г. получава бакалавърска степен по международни отношения в Университета Ковънтри, Англия. Още по време на следването си в Ковънтри започва да се интересува от остеопатия и постепенно открива, че именно това е неговото призвание.

Учи в Европейското училище по остеопатия в Мейдстоун, Англия, където завършва магистърска степен през юни 2022 г. По време на следването си изучава различни аспекти на остеопатичната диагностика и терапия, като усвоява многообразието от техники, чрез които да предложа решение на проблемите на всеки пациент.

В стремежа си към усъвършенстване успешно преминах курс за работа с пациенти, страдащи от главоболие, и обучение за рехабилитация на спортни травми. В последната година от следването си се занимавах с лечение на бебета и открих таланта си за работа с най-малките. Особен е интересът ми в сферата на краниосакралната остеопатия и функционалната терапия, споделя Валентин Атанасов.

 

Какво е остеопатията, обяснено кратко и разбираемо за читателите?

Остеопатията е вид алтернативна медицина, която набляга на въздействието върху мускулите и костите на тялото, за да подпомогне оздравяването. Накратко казано, остеопатите използват практически техники, за да подобрят цялостната функция на тялото и да възстановят баланса в организма. Те се фокусират върху лечението на цялото тяло, а не само на конкретни симптоми или състояния.

Педиатричната остеопатия е форма на остеопатично лечение, която е специално пригодена за бебета и деца. Остеопатите използват нежни и неинвазивни техники за справяне с мускулно-скелетните проблеми при бебета и деца. Тя има за цел да насърчи здравословното развитие на детското тяло, да облекчи дискомфорта и да подпомогне цялостното благосъстояние.

Какво се изисква, за да бъдеш квалифициран специалист, и за да лекуваш чрез остеопатия?

За да се нарича човек остеопат е нужно да е завършил 4-годишна бакалавърска степен по Остеопатия в лицензиран университет, последвана от магистърска степен по остеопатия. Остеопатията не съществува официално в България като университетска специалност и единствения начин да се придобие дипломата е да се завърши университет в чужбина. Аз съм завършил Европейския университет за Остеопатия, който се намира в Мейдстоун, Англия. Имам завършена магистратура за педиатрична остеопатия към Центъра за продължаващо обучение в остеопатия и мануална терапия.

Лечението чрез остеопатия включва използването на мануални техники, като разтягане, масаж и манипулиране на опорно-двигателния апарат, за да се насърчи цялостното здраве. Остеопатите се фокусират върху лечението на тялото като цяло, като се стремят да възстановят баланса и функциите на опорно-двигателния апарат, за да подпомогнат механизмите за самолечение на организма. Освен това остеопатите могат да предоставят съвети за стойка, упражнения и промени в начина на живот, за да помогнат за поддържане на здравето и предотвратяване на бъдещи проблеми.

Педиатричната остеопатия винаги се извършва ръчно, с много нежни техники, при които остеопатът поставя ръцете си върху различни части на тялото на бебето или детето, като използва техники за масаж и разтягане, за да се опита да отпусне увредените структури и тъкани и да им помогне да се излекуват.

Проблемите и болките, с които хората идват в кабинета Ви?

Остеопатите лекуват широк кръг пациенти, но някои от най-честите причини, поради които хората търсят остеопатична помощ, са:

  1. Мускулно-скелетна болка: Това включва състояния като болки в гърба, врата, раменете и ставите.
  2. Спортни травми: Спортистите често посещават остеопати за лечение на спортни травми и за подобряване на резултатите.
  3. Постурални проблеми: Остеопатите могат да помогнат за преодоляване на постуралния дисбаланс и да предоставят съвети за ергономичност, за да се предотвратят по-нататъшни проблеми.
  4. Главоболие: Остеопатичното лечение може да помогне за намаляване на честотата и интензивността на главоболието, включително напрегнатото главоболие.
  5. Дискомфорт, свързан с бременността: Остеопатите могат да предоставят грижи на бременни жени, за да им помогнат да се справят с мускулно-скелетните промени и дискомфорта по време на бременността.
  6. Свързани с възрастта проблеми: Остеопатите работят с пациенти от всички възрасти, от бебета до възрастни хора, за да се справят с различни мускулно-скелетни проблеми и да насърчават цялостното здраве.

Важно е да се отбележи, че остеопатите съобразяват лечението си с индивидуалните нужди на всеки човек, така че пациенти с широк спектър от заболявания могат да се възползват от остеопатичните грижи.

Спецификите в работата на педиатричните остеопати?

Педиатричните остеопати работят предимно с бебета, деца и юноши, за да се справят с различни здравословни проблеми и да поддържат цялостното им благосъстояние. Някои често срещани причини, поради които родителите търсят педиатрична остеопатична помощ, включват:

  1. Родова травма: Остеопатите могат да се справят с всякакви напрежения или дисбаланси, произтичащи от процеса на раждане, включително трудни или травматични раждания.
  2. Колики и храносмилателни проблеми: Остеопатичното лечение може да помогне за облекчаване на симптомите на колики, рефлукс и други храносмилателни проблеми при бебетата.
  3. Мускулно-скелетни проблеми: Остеопатите могат да оценяват и лекуват мускулно-скелетни проблеми като кривогледство, плагиоцефалия (синдром на плоската глава) и постурален дисбаланс.
  4. Ушни инфекции: Остеопатичните техники могат да помогнат за подобряване на дренажа и функцията на Евстахиевите тръби, което може да намали честотата на ушните инфекции.
  5. Забавяне на развитието: Остеопатите могат да подпомогнат развитието на двигателните умения, координацията и цялостното здраве при деца със забавено развитие или увреждания.
  6. Респираторни проблеми: Остеопатичното лечение може да спомогне за подобряване на механиката на дишането и да поддържа здравето на дихателните пътища при деца със заболявания като астма или повтарящи се респираторни инфекции.

Педиатричните остеопати използват щадящи, неинвазивни техники, съобразени с нуждите на детето, като се стремят да възстановят баланса и функциите на тялото, за да подпомогнат оптималния растеж и развитие.

Какъв е кръгът от пациентите Ви –  възраст, здравословно състояние…

Пациентите са на възраст от бебета на 2 седмици до хора над 80 години. Заради специалността ми в педиатрията по-голямата част от пациентите ми са деца и бебета. Няма много специалисти които да работят с бебета и аз съм една от малкото възможности за родителите да проверят здравето на бебето и детето си.

Как протича един лечебен цикъл?

По време на посещението при остеопат той обикновено започва с въпроси за историята на заболяването ви, настоящите симптоми и областите, които ви притесняват. След това ще проведе физически преглед, за да оцени стойката, гъвкавостта и обхвата на движение.

Остеопатът може да използва мануални техники като масаж, разтягане и манипулация, за да помогне за подобряване на подвижността на ставите и намаляване на мускулното напрежение. Те се фокусират върху лечението на тялото като цяло и могат също така да предоставят съвети относно стойката, упражненията и промените в начина на живот, за да предотвратят бъдещи проблеми.

По време на посещението при детски остеопат остеопатът обикновено се фокусира върху оценката и лечението на мускулно-скелетни проблеми при бебета, деца и юноши. Посещението може да включва процес, подобен на посещението при остеопат за възрастни, но със специфичен фокус върху уникалните нужди на по-малките пациенти.

Остеопатът вероятно ще започне с обсъждане на медицинската история на детето и всички притеснения, повдигнати от родителите или настойниците. След това ще проведе щадящ физически преглед, за да оцени стойката на детето, моделите на движение и всички области на напрежение или дискомфорт.

Техниките на лечение, използвани по време на посещението при детски остеопат, могат да включват лек масаж, разтягане и манипулация, съобразени с размера и възрастта на детето. Остеопатите, работещи с деца, често използват много леко докосване и фини техники, за да се справят с проблемите по безопасен и ефективен начин.

Както при всяко посещение в здравно заведение, комуникацията и доверието между остеопата, детето и родителите са от ключово значение за осигуряване на положителен и ефективен опит при лечението.

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: