Два дни община Гулянци беше във владение на римските реенактори – снимки

17.06.2024 15:01

Два дни община Гулянци беше във владение на римските реенактори. В знак на гостоприемство кметът Лъчезар Яков връчи ключа на града на Стивън Кокинс, в ролята му на римски консул. Церемонията беше част от античния фестивал „Орел на Дунава“, който превърна с. Рибен и с. Гиген в истинска историческа сцена.

Фестивалът „Орел на Дунава“ събра в своето 18-то поредно издание групи за антични възстановки от България, Румъния, Италия, Испания, Великобритания и Сърбия. За първа година той се провежда на две места – римският кастел „Ад Путеа“ при село Рибен и колонията „Улпия Ескус“ край село Гиген. Организатори са д-р Стефан Проданов, проф. д-р Стоян Проданов и Групата за исторически възстановки „Първи Италийски легион“- Свищов и двете общини.

Началото на събитието, което привлича любители на древната история и култура, бе дадено на 14 юни при посетителския център на римския кастел „Ад Путеа“. Тържествено бяха представени групите за възстановки и отправени молитви към богинята Минерва и бог Марс за успех на фестивала. Част от ритуала бе и връчването на награди за популяризиране на културно-историческото наследство „Златен Орел“ на кметовете на общините Долна Митрополия и Гулянци – Поля Цоновска и Лъчезар Яков, които са съорганизатори на фестивала.

Групите за възстановки направиха и демонстрации на бойни техники, с което спечелиха аплодисментите на публиката.

Първите посетители на фестивала в село Рибен имаха възможността да видят приготвянето на ястия от античната кухня, адаптирани от реалити звездата Станислав Иванов. Проведе се и състезание в различни дисциплини с участието на ученици от двете общини.

В почивните дни събитията от програмата на фестивала се пренесоха на „Улпия Ескус“ при село Гиген. На церемонията по откриването кметовете на общините домакини увериха, че ще продължат да работят заедно за развитието на района и благодариха на ангажираните в мащабното събитие.

Програмата в двата дни на Улпия Ескус беше изключително богата на преживявания. Бяха организирани римски походен и варварски лагери, провеждаха се игри с публиката. Особено атрактивен беше конкурса „Моят античен двойник“, в който участваха групи от училища, детски градини и индивидуални участници. Призът при групите грабна ДГ „Първи юни“ с. Гиген. Двата дни бяха наситени с различни демонстрации, възстановки на ритуали, гладиаторски игри и атрактивни битки.

Посетителите можеха да се включат в различни ателиета и работи лници.

Изживяването „Орел на Дунава“ ще се помни дълго от участници и посетители и е чудесна възможност за популяризиране на историческото наследство в района и неговото опазване.

Информация и снимки: Пресцентър на община Гулянци

#тагове:

НАЙ-НОВИ: