В Левски: Празници на изкуствата „ПАРЦАЛЕВ -2024” в родния град на любимеца на поколения българи /снимки/

17.06.2024 16:15

Истинският народен артист Георги Парцалев събира в родния си град артисти, творци и изпълнители вече 20 години в дните на празниците на изкуствата в негова памет.

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри празниците на изкуствата на 14 юни на официална церемония за награждаване на отличените във втория  Национален литературен конкурс „Георги Парцалев – Българският рицар на смеха”, организиран от Община Левски  под патронажа на Министерство на културата.

„Радвам се, че всяка година по това време Георги Парцалев, една изключително щедра и светла душа, ни събира и топли сърцата ни и днес . За мен е изключителна чест и удоволствие да открия празниците посветени на нашия съгражданин  Георги Парцалев, един от малкото хора, които всички българи и най-много ние, левчалии, обичаме”.“, каза кметът Любка Александрова. Тя приветства всички гости и участници в конкурса за прекрасните творби и изрази радостта си, че участват в конкурса за Българския рицар на смеха, че България ражда таланти и конкурсите дават възможност да научим за тях и се вдъхновяваме, така както живата памет за Парцалев.

Председателят на журито Димитър Томов, писател, дългогодишен директор на университетското издателство „Св.Климент Охридски”, носител на престижни литературни награди, подчерта, че НЛК  „Георги Парцалев – Българският рицар на смеха”, като идея, смисъл и реализация  оправдава своето съществуване, спомняйки си изповядваната от него и  Дончо Цончев идея, че след тях ще дойдат още по–млади и по-талантливи творци .

Вторият литературен конкурс бе за автори до 18 години. Елка Ангелова, зам.-кмет на общината и модератор на събитието представи членовете на журито: Дора Давидова – дългогодишен преподавател по БЕЛ, ръководител на литературни клубове в СУ „Крум Попов“ и Председател на Общ КС на СБУ – Левски и  Петя Чолакова-Методиева – магистър филолог и главен експерт „Образование, култура и спорт“ в Община Левски

Наградени с плакет „Рицар на смеха”, грамота и парични суми бяха :

За Първо място – Томислав Славиев Димитров на 17 години от с. Костелево, обл. Враца, за разказа „Където е текло, пак ще тече“;

За Второ място – Мария Николаева Бончева на 18 години от с. Добровница, обл. Пазарджик за стихотворението „Първа среща“;

За Трето място –  Любомир Любомиров Панчев, на 16 години, от гр. Левски за разказа „Да бъдеш или не … Лорда“.

Симон Василева Василева от гр. Сливен, наградена на първия НЛК, получава специална награда и на втория за големия си талант от местния бизнес. Петя Чолакова-Методиева – магистър филолог и главен експерт „Образование, култура и спорт“ в Община Левски поздрави участниците, обществеността, кмета на общината за помощта за  младите таланти и сподели  за всеки от авторите и творбите им своите прекрасни  впечатления. Носителят на първа награда Томислав представи своя разказ, а всички присъстващи на събитието имаха възможност да се запознаят с отличените творби на участниците в първия и втори НЛК събрани в сборник, който можеше да си купят и с това подкрепят изграждането  на скулптурната композиция „Земляците” –Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков.

Изненада за всички беше представянето на трудова книжка на Георги Парцалев, неизвестна до сега и съхранявана 30 години с много обич от Николай Иванов Георгиев. Работил във фабрика „Пролетарий”в Овча Купел, в която е работил и Георги Парцалев като лаборант, Николай Георгиев, който сега живее в София по здравословни причини не присъства на срещата, съобщи зам.-кметът Елка Ангелова, но всички имаха възможността да чуят кратък запис на  неразказани до сега  спомени за Георги Парцалев в разговор с Елка Ангелова.

„Душа беше, раздаваше се на хората …  нека всички да носят в сърцата и душите си този велик човек си !” пожела г-н Георгиев с благодарност за това което прави общината и надежда да дойде в родния град на обичания Парцалев.

Представена беше пред премиерата на филма „Градът на Парцалев“ от Христо Димитров – художествен ръководител на НФА „Българе“, родил се като идея в разговор с кмета на общината Любка Александрова.

„Искахме хората да научат за историята, традициите, културата и приноса на град Левски в живота на България, който оказа се не е малък. Искахме хората да научат и какви събития се случват, а хората от Левски и някои неща, които може би не знаят. Филмът да стимулира младите хора да продължат традициите”, представи целите на филма Христо Димитров. Премиерата ще бъде в телевизията, а пред премиерата, филмът, който още никой не е виждал даде възможност на хората да споделят идеи какво още може да се добави.

Кметът на Община Левски Любка Александрова благодари от сърце за емоцията, която предизвика филма, и сподели радостта си за късмета, който има да се роди в града на Парцалев. Безспорно има още много неща, които могат да се добавят и работата по него продължава.

Вълнуващо преживяване на 15 юни бе участието на Силвия Лулчева в спектакъла „Мъжът ми е виновен” от Лиза Шопова на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ в салона на НЧ „Георги Парцалев-1901”. Зашеметяваща с артистичното си превъплъщение Силвия Лулчева изрази радостта си, че гостува в дните в памет на Парцалев. Специален поздрав към нея отправи кметът на общината Любка Александрова с пожелание до нови срещи на сцената.

На 16 юни, на 99 рожден ден на любимеца на поколения българи Георги Парцалев Театрален състав при НЧ „Георги Парцалев – 1901“ гр. Левски представи  „Юнаци с умни калпаци от Никола Русев с режисьор Сергей Константинов. Продължители на театралните традиции, самодейците бяха бурно аплодирани и радостта, че театралното изкуство има талантливи последователи бе истинска подкрепа за артистите. Достойните последователи на актьорското майсторство на Георги Парцалев поздрави инж. Кольо Домеников – зам.-кмет на общината с пожелание да покажат таланта си на много сцени, а Община Левски ще поеме разходите за следващо тяхно участие на театрален конкурс.

Празниците  на изкуствата „ПАРЦАЛЕВ -2024продължават. Тази вечер Хилда Казасян и Плевенска филхармония ще представят „Световното кино в музика“от 21.00ч. в Летния  театър.

Утре, на 18 юни, Детски театрален състав „Патиланско царство“ при НЧ„Георгги Парцалев – 1901“ гр.Левски представя „Омагьосаната градина“от Леда Милева с режисьори Даринка Богданова и Радослав Славеев от 19.00ч. в салона на читалището.

Информация и снимки: Пресцентър на община Левски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: