Днес откриват Празници на изкуствата „ПАРЦАЛЕВ -2024” в град Левски. Вижте програмата!

14.06.2024 7:24

Днес, 14 юни, с второто издание на Националния литературен конкурс за хумор и сатира „ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ – БЪЛГАРСКИЯТ РИЦАР НА СМЕХА” под патронажа на Министерството на културата започват празниците на изкуствата в родния град на големия Парцалев.

Голямата награда „Рицар на смеха“ тази година е за автори до 18 години за високо художествени произведения с ярък израз на пречистващата сила на смеха. НЛК „Георги Парцалев – Българският рицар на смеха” стимулира творческите заложби и талант на автори с произведения в кратка хумористична форма утвърждаващи нравствени, естетически и духовни ценности, със здравословно чувство за хумор в духа на уникалния Парцалев.

Празниците на изкуствата в памет на Георги Парцалев вече 20 години събират артисти  творци и изпълнители в град Левски.

Обич, почит и признателност за Българския рицар на смеха, който знаеше ,че смехът е феномен, по народно му казано „душевно здраве”/1983г./, че е  сериозно нещо и не бива да караме хората да се смеят на глупости.

Истинският народен артист и любимец на поколения българи вярваше, че смехът облагородява човека, прави го по-възвишен, по-мъдър. Смехът е дар Божи!

На 16 юни Георги Парцалев, човекът и актьорът с фин усет за красивото и грозното, за смешното и тъжното в живота, щеше да навърши 99 години.

И ако зад кулисите на времето една неизплакана сълза на Дон Кихот докосне духовната ни същност и усмивка озари лицата ни, то няма как да не почувстваме, че смехът е велик  когато надмогва болката. Ярък пример за величието на  артистичния му дух в светлината на една искрена, истинска  човешка същност и   обаяние.

Празници на изкуствата „ПАРЦАЛЕВ -2024” от 14 до 18 юни

                                                  П Р О Г Р А М А

 На 14 юни от 16.30ч. награждаване на победителите във втория Национален литературен конкурс „Георги Парцалев – Българският рицар на смеха“ за автори до 18 години , под патронажа на Министерство на културата ,в лилавия салон на Община Левски .От  17:30ч. – Прожекция на филма Градът на Парцалев“ с режисьор Христо Димитров.

На 15 юни от 19.00ч. Сатиричен театър „Алеко Константинов“представя   „#мъжътмиевиновен“от Лиза Шопова и  участието на Силвия Лулчева в салона на НЧ „Георги Парцалев-1901”.

На 16 юни от 19.00ч. Театрален състав при НЧ„Георги Парцалев – 1901“ гр.Левски представя  „Юнаци с умни калпаци от Никола Русев с режисьор Сергей Константинов в салона на читалището.

На 17 юни от 21.00ч.  Хилда Казасян и Плевенска филхармония представят „Световното кино в музика в Летния театър  при НЧ „Георги Парцалев-1901”

На 18 юни от 19.00ч.  Детски театрален състав Патиланско царство“ при НЧ „Георгги Парцалев–1901“ гр.Левски представя  „Омагьосаната градина“от Леда Милева с режисьори Даринка Богданова и Радослав Славеев в  салона на читалището.

Това информират от Пресцентър на община Левски.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: