На 12 юни 1844 г. е роден Макгахан, останал в историята с името „Освободителят на България”

12.06.2024 10:55
На 12 юни 1844 г., във ферма близо до град Ню Лексингтън, щата Охайо, САЩ, се ражда Джануариус Алоишиъс Макгахан, останал в историята с името „Освободителят на България”. Той е един от 100-те военни кореспонденти отразявали най–значителния военен конфликт на 19-ти век – Руско-турската война 1877-1878 г. Макгахан прави първите си журналистически опити на 17 г., а през 1868 г. вече учи право в университета в Брюксел. По време на Френско–пруската война през 1870 е изпратен във френската армия, като военен кореспондент на вестник „Ню Йорк Хералд“, като печели широка аудитория с ярките си статии от фронтовата линия. Още не навършил 27 години той вече е знаменитост.
През 1876 г. Макгахан напуска „Ню Йорк Хералд” и е поканен от своя приятел Юджин Скайлър, американски генерален консул в Константинопол да разследва сведенията за зверствата в България при потушаването на Априлското въстание. „Лъндън Дейли Нюз”, водещ за времето си либерален вестник в Англия, изпраща журналиста в България на 23 юли 1876 г. От село Батак Макгахан предава за вестника 10 дописки, които разтърсват английската общественост. Репортажите предизвикват в Британия широка вълна от негодувание, насочват общественото мнение в защита на българския народ и принуждават английското правителство да промени своята политика по Източния въпрос.
Един месец преди обявяване на Руско-турската война 1877-1878 г., Макгахан е зачислен като военен кореспондент към руската армия. По време на Плевенската епопея през 1877 година Макгахан е неизменно до генерал Михаил Скобелев и предава най-актуалните кореспонденции от бойното поле. При Зимното преминаване на Балкана е с отряда на ген. Скобелев и с него достига до Сан-Стефано, като присъства на подписването на Сан-Стефанския мирен договор. Макгахан е в Истанбул, канейки се да отпътува за Берлин, за да отрази конгреса, свикан от Великите сили, но се разболява от тиф.
Джануариус Макгахан умира на 9 юни 1878 г., само 3 дни преди да навърши 34 години. Погребан е в гръцкото гробище в присъствието на дипломати, военни кореспонденти и на ген. М. Д. Скобелев. Пет години по-късно тялото му е пренесено в САЩ и препогребано в Ню Лексингтън. Българите в Америка, в знак на благодарност, поставят на гроба му негова статуя, дело на скулптура Любомир Далчев.
Джануариус Макгахан отразява бойните действия на Дунавската руска армия в повече от 60 дописки. В неговите репортажи има толкова реализъм и художествено майсторство, че читателят става съпричастен към събитието. Самият Форбс признава, че Макгахан създава ненадминати журналистически репортажи. За заслугите му по време на Руско-турската война, Руското командване го награждава с орден „Света Анна” с мечове.
На 4 юни 2017 г. 14 наследници от три поколения на американския военен кореспондент Джанюариъс Макгахан посетиха Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ Плевен бе първото място от обиколката им. Потомците на Макгахан извървяха стъпките на прочутия си прадядо по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г. и споделиха, че едва у нас са получили цялостна представа за ролята на техния прадядо в историческите събития, свързани с освобождението на България.
фейсбук страница
#тагове:

НАЙ-НОВИ: