19 години без великата Гена Димитрова

11.06.2024 7:18

На днешната дата през 2005 г. този свят напусна голямата оперна певица Гена Димитрова. Оперната дива, покорила с гласа си световните сцени, остана за винаги в сърцата милиони почитатели на оперното изкуство от цял свят.

Тя е родена на 6 май през 1941 г. в село Беглеж.

Талантът й като певица е забелязан от първия ѝ учител по музика – Иван Генков, който ѝ предрича бляскаво бъдеще. С оперно пеене започва да се занимава в гимназията. Завършва Българската държавна консерватория (1959-1964). Неин учител е големият български оперен певец и педагог проф. Христо Бърмбаров.

Кариерата на Гена Димитрова е свързана със световните сцени на “Ла Скала“, “Арена ди Верона“, “Ковънт Гардън“, “Щатсопер“, “Метрополитън“. Тя е еднакво добра като Аида и Лейди Макбет, като Дездемона, Тоска и Турандот. Аплодират я като  Ема в “Хованщина“, Мерцедес в “Кармен“,  Ярославна в “Княз Игор“, Лиза от “Дама Пика“, Леонора в “Трубадур“, Амелия от “Бал с маски“, Елизабет от “Дон Карлос“.

Гена Димитрова провежда майсторски класове в консерваториите на Атина, Рим, Будапеща, София и други. Работи с млади таланти, организира техни участия и концерти и участва като изпълнител на техните концерти. Едни от нейните ученици са Елена Баръмова и Байса Дашням.

Умира на 11 юни 2005 г. в Милано, Италия.

Поклон пред паметта й!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: