Първи Европейски сертификати получиха млади лекари в новия обучителен център на ,Сърце и Мозък’ Плевен

10.06.2024 15:20

10 млади лекари получиха първите Европейски сертификати по минимално инвазивна гинекологична хирургия в ,Сърце и Мозък’ Плевен. Курсът в единствения по рода си в България обучителен център се проведе на 6 и 7 юни 2024 г. Той е по програмата „GESEA4EU” на Европейския съюз и към Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия.

В продължение на два дни за първи път 10 специалисти в областта на гинекологията от Югоизточна Европа преминаха през различни нива на теоретично и тренировъчно обучение на симулатори и бокс тренажори, под ръководството на д-р Александър Любенов, д.м., Началник на отделението по гинекология и д-р Атанас Александров, акушер-гинеколог в ,Сърце и Мозък’ Плевен, ментори от сертифициран дипломен център към програмата в Неапол. В края на всеки модул те положиха изпит и получиха международно признат Европейски сертификат, който е доказателство за придобитите знания и умения в областта на лапароскопската и хистероскопска гинекологична хирургия.

Образователният формат GESEA има за цел да изгради единна, строго стандартизирана система за обучение на гинеколозите в минимално инвазивните техники – лапароскопия и хистероскопия, като по този начин гарантира, че всички АГ специалисти, преминали през курсовете и положили успешно изпитите, имат европейско ниво на обучение по минимално инвазивна хирургия.

Сертификатите на GESEA на Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия вече са и задължително изискване за работа в някои европейски държави като Ирландия, Нидерландия и Белгия. „Ставайки част от GESEA4EU можем да гарантираме на нашите курсисти европейско ниво на обучение, като по този начин ще повишим нивото на гинекологията в България“, категоричен е д-р Любенов.

В програмата на Обучителния център на високотехнологичната болница вече са заложени курсове и в други специалности, като урология, хирургия, ортопедия, гастроентерология.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: