Отпушване на канали: Защо тръбите се запушват?

06.06.2024 14:40

И така, щом четете това, вече е ясно, че се нуждаете от услугата отпушване на канали. Разбира се, най-честата причина за запушени канализационни тръби са замърсителите, които попадат в тях. Освен чужди предмети, една от най-честите причини са мастните натрупвания, които с времето се увеличават, върху тях се натрупват дребни отпадъци и на това място се образува тапа. Космите, които попадат в тръбата, също могат да причинят запушване. Просто казано, колкото по-малко неща, освен вода, попадат в тръбата, толкова по-малка е вероятността тя да се запуши. Диаметърът на тръбите също оказва влияние. Широките тръби се запушват по-рядко.

Други причини са тези, на които не можем да повлияем или можем, но съвсем слабо. Например, ако водата е много твърда, тогава по тръбите се образуват отлагания, които в някои случаи са почти невъзможни за почистване и проблемът може да се реши единствено със смяна на тръбите. Важно е да се отбележи, че неправилният монтаж на тръбите значително допринася за появата на отлагания. Например, на места, където водата се застоява. Причина за замърсявания може да е и ръждата, която също има тенденция да се натрупва.

Грешките при проектирането или инсталирането на водопроводна или канализационна система също могат да допринесат за запушвания и последващата нужда от отпушване на канали. Например, ако тръбите са разположени на грешен наклон и има места, където водата застоява. Съществуват и други нарушения при изграждане на водопровода. В тези случаи е очевидно, че стандартното почистване ще помогне само за известно време, а за дългосрочно решение на проблема ще трябва да се премахнат глобалните недостатъци в системата. Недостатъчният диаметър на тръбата също се счита за грешка.

Доста лесно е да разберете, че е започнало да се образува запушване в тръбата. Скоростта на водния поток намалява, от дренажните отвори се появява миризма, нивото на водата в тоалетната след промиване се повишава по-високо от обикновено и се чува бълбукане, когато водата се източва. Ако нещо подобно се случва редовно, то това е сигурен знак, че се нуждаете от специалист по отпушване на канали.

Ако водата се оттича бавно, тогава запушването е разположено далеч по канализацията.

Ако водата се изтича, но не напълно, а само до определено ниво, тогава запушването е между сифона и първия завой.

Ако водата изобщо не се оттича, почти винаги става въпрос за запушен сифон.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: