Гулянци отпразнува традиционните Панаирни дни – снимки

03.06.2024 16:28
В дните от 31 май до 2 юни град Гулянци се превърна в сцена на таланта и творчеството с поредните Панаирни дни. Община Гулянци и НЧ „П. Р. Славейков 1923“ гр. Гулянци организираха низ от интересни събития, в които участваха училища, детски градини, читалища, клубове, местни и гост-изпълнители.
Начало на тридневния празник сложи кметът на общината Лъчезар Яков с думите: „Панаирните дни имат над двадесет годишна история и във времето се утвърдиха като чакано събитие от малки и големи. В него са ангажирани нашите училища, детски градини, читалища и клубове. Благодаря им от сърце, защото те са духът на община Гулянци. Пожелавам на всички – участници и публика, вълнуващи празнични дни!“.
Последва музикална програма на НЧ „П. Р. Славейков 1923“ гр. Гулянци с участието на децата от детската градина, читалищните колективи и самодейци.
Разразилата се буря не успя да помрачи панаирното настроение и забавлението продължи с концерт на Димана и заря.
Вторият ден на Панаира беше посветен на най-малките. 1 юни събра на площада децата на община Гулянци. Те пяха, танцуваха, рецитираха и рисуваха, забавляваха се с игрите на ЦОП. Участниците в празника получиха подаръци, а за всички на площада имаше сладолед. Интересен момент в детския празник беше първата самостоятелна изложба на Иван Иванов от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци. Седмокласникът е участник и победител в редица конкурси. В момента се подготвя за кандидатстване в училище по изкуствата. Като на истинска изложба авторът вдигна тост с шампанско, а домакините на мероприятието и неговите гости му пожелаха да се върне отново с изложба, но вече като утвърден художник.
В рамките на панаирните дни се проведоха и традиционните турнир по шахмат и турнир по мини футбол на БАМФ. За любителите на киното имаше безплатни кино-прожекции.
Съботната вечер завърши с концерт на певеца на народа Илия Луков и децата от ТС „Дунавски ритми“ при СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци с ръководител Елеонора Стефанова. До късно вечерта на площада се вяха знамена, виха хора и пяха обичани народни песни.
Третият от поредицата празнични дни премина под знака на българския фолклор и традиции. На сцената на площада се проведе Събора на народното творчество, който е част от програмата повече от 15 години. 27 колектива от читалища, училища и клубове от община Гулянци и област Плевен с общо над 200 певци, танцьори и инструменталисти превърнаха деня в истински празник. При откриването кметът на общината не скри радостта си: „Виждам пред мен толкова много прекрасни деца, виждам и посребрени коси. Тази приемственост между поколенията ми дава увереност, че вървим в правилната посока и българските традиции ще пребъдат, въпреки трудностите на съвремието.“ – заяви той.
Сякаш за доказателство на тези думи колективите и изпълнителите се впуснаха във вълнуващо надиграване и надпяване. Имаше впечатляващо ревю на автентични носии и атрактивна работилничка за изработване на сувенири от вълна. Всички участници в празника получиха почетния знак на Събора и грамота. На тръгване обещаха да се върнат догодина в края на май, за да празнуват отново с Гулянци.
Ще ви очакваме!
Информация и снимки: Пресцентър на Община Гулянци
#тагове:

НАЙ-НОВИ: