Плевен се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за Свободата на България /снимки/

02.06.2024 12:27

Денят на Ботев и загиналите за Свободата на България Плевен чества днес по традиция пред паметника на поета революционер на едноименния булевард.

Събитието уважиха областният управител Николай Абрашев, председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, кметът на община Плевен д-р Валентин Христов и представители на общинската администрация, общински съветници, политици, граждани.

За поредна година пред паметника на поета-революционер бяха учениците от Клуб „Млади възрожденци“ към ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен с директор Цветелин Горанов, както и ученици и преподаватели от ВУИ „Христо Ботев“ – Подем.

Събитието започне с военен ритуал с участието на служещи от Плевенския гарнизон. Панихида в памет на героите на България отслужаха свещеници от плевенските храмове. Прозвучаха и патриотични песни, изпълнени от децата от хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска.

В знак на признателност към отдалите живота си в името на Родината пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя. Точно в 12 часа с едноминутно мълчание и вой на сирени бе почетена саможертвата на хилядите знайни и незнайни синове на България, загинали за Отечеството.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: