РИОСВ – Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ отбелязаха Европейския ден на „НАТУРА 2000“

30.05.2024 12:01

Със съвместни инициативи на експертите от РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“  отбелязаха 32 години от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ в Европейския съюз (21 май 2024 г.) и Международния ден на биологичното разнообразие (22 май 2024 г.).

Бяха изнесени презентации пред ученици от ІV-ти и VІІ-ми клас в ОУ „Д-р Петър Берон„, гр. Плевен на 29.05.2024 г., както и пред представители на фирми, институции и неправителствени организации по време на семинар на „Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД на тема „Безопасен полет за птиците над България“, който се проведе на 14.05.2024 г. в гр. Ловеч. Експертите запознаха учениците и участниците в семинара с част от защитените зони и защитените територии в област Плевен и област Ловеч, както и с изискванията на Закона за биологичното разнообразие по отношение на защитените видове растения и животни. Те научиха кои животни са защитени – забраните, свързани с тях; изключенията от забраните; действията, които следва да се предприемат при намиране на животни в безпомощно състояние и други.

На учениците бяха раздадени информационни материали с полезни съвети за личен принос към опазване на околната среда, информират от институциите.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: