Ивайло Папов: Спре ли АЕЦ Козлодуй – българската енергетика загива

30.05.2024 12:09

Има вероятност с американското ядрено гориво АЕЦ Козлодуй да спре да работи

Кандидатът за народен представител от „Възраждане“ Ивайло Папов изрази опасения, че американското ядрено гориво, с което вчера за първи път бе зареден 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй ще доведе до проблеми в бъдеще с работата на централата ни. Той се срещна със специалисти, в областта на ядрената енергетика, в крайдунавския град.

„Използвах посещението си като възможност да поговоря с енергетици, които работят в АЕЦ Козлодуй. Техните опасения са, че американското ядрено гориво, което предишните правителства договориха, може да доведе до спиране на реакторите. Спрат ли реакторите, спира и централата. Спре ли централата – българската енергетика загива. Страшното е, дали целта не е точно такава.“, каза Ивайло Папов пред журналисти, които го помолиха за коментар по тази важна за цялата страна тема.

Той смята, че вместо да запазваме и развиваме ядрените ни мощности, тъй като  АЕЦ Козлодуй е обект с национално значение и работата му е жизненоважна за района и за България, управляващите  угоднически бързат да унищожат и малкото останало от енергийния ни суверенитет.

„От „Възраждане“ винаги сме подкрепяли развитието на ядрената енергетика като най-сигурна, надеждна и нисковъглеродна енергия, която ще бъде без алтернатива в следващите 100 години. За България, като страна с опит в управлението и експлоатацията на ядрена централа, най-логичен е изборът да продължи да развива този свой отрасъл. Начинът, по който бяха взети решения от страна на коалицията в предишното НС във връзка със строителството на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй и при пълна липса на прозрачност без обществена поръчка за избор на фирма за проектиране и инженеринг на ядрения блок , ни навежда на мисълта, че за съжаление 7 и 8 блок ще последват съдбата на АЕЦ Белене. Дано не бъда лош пророк, но най-вероятно ще се превърнат в огромна корупционна яма, която ще поглъща десетки милиарди в следващите 10 години.“, коментира още Ивайло Папов – водач на листата за национален парламент от „Възраждане“.

Той призова всички български граждани да спрат това като излязат и гласуват на 9 юни, защото само така ще противодействат на купения и корпоративен вот.

„Възраждане“ е с номер 12 в бюлетината!

Информация: ПП Възраждане, Пресцентър

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: