Приключи повторното броене на бюлетини от избора за общински съветници в Плевен

28.05.2024 13:52

Приключиха повторният оглед и броенето на бюлетини в община Плевен от над 100 избирателни секции от изборите за общински съветници и кметове, провели се на 29.10.2023 г. В изпълнение на заповед на кмета на Общината д-р Валентин Христов за повторния преглед на изборните книжа бе предоставена Актовата зала, разположена на първия етаж в сградата на Общината.

Казусът за повторно преброяване възникна в края на миналата година след местните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 жалби срещу Решение 226-МИ от 30 октомври 2023 г. на ОИК в Плевен. С решението са обявени поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите на всеки един от кандидатите, участвали в изборите. С повторното броене бяха ангажирани три вещи лица, назначени от Административен съд – Плевен, като процедурата обхвана над 100 избирателни секции. Първоначално по делото беше разпоредено преброяване само на недействителни бюлетини от избора за общински съветници. Решението на Административния съд в Плевен потвърди това на ОИК. То бе обжалвано пред Върховния административен съд, който го върна за ново разглеждане от друг състав на плевенския административен съд, който изиска в последствие преброяване на всички бюлетини в посочените секции.

Очаква се вещите лица да изготвят своето заключение и да го внесат в съда за постановяване на решение по казуса. информират от Пресцентър на община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: