Преди 6 години ни напусна големият живописец, общественик и колекционер Светлин Русев

26.05.2024 9:42

Пред 6 години, на 26 май 2018 година, ни напусна големият живописец, общественик и колекционер академик Светлин Русев.

Светлин Русев е роден на 14 юни 1933 г. в с. Върбица, Плевенска област. Завършва специалност „Живопис“ (1959) в Националната художествена академия при проф. Дечко Узунов и веднага се налага със силното  си  присъствие в художественото пространство. Разпознаваема и ярка творческа личност, той се изявява успешно през годините в кавалетната и монументалната живопис и рисунката. Автор е на редица значителни произведения със социална, трудова и историческа тематика, в които със средствата на монументално изградената форма, изразителна рисунка и монохромен колорит създава пластически образи с изключителен психологизъм.

От 1959 г. участва във всички Общи художествени изложби, Международни биеналета, фестивали и представителни изложби на българско изкуство в чужбина, реализира и редица самостоятелни изложби. Присъства активно в художествения живот на страната не само като творец, но и с редица обществени ангажименти, материали в периодичния печат, средствата за масова информация, монографии и др.

Дългогодишен професор по живопис в НХА, Светлин Русев е въвел в изкуството десетки талантливи художници, които с гордост се наричат негови ученици. Обществената му активност се допълва от дейността му като Зам-председател на Съюза на българските художници (1970), Председател на СБХ (1973-1985), Директор на Националната художествена галерия (1986-1988), Зам.-председател на Международната фондация „Людмила Живкова“, първи Зам.-председател на Комитета за култура 1982-1984, Народен представител в VI – IX  Народно събрание, Почетен председател на Международната асоциация на пластичните изкуства (АИАП), Член на: Есенния салон в Париж, салона „Ника-Кай“ в Токио, Академията за изкуства в Русия, член-кореспондент на Кюнстлерхаус във Виена, на академия Медичи и Фламандската кралска академия, академик на Българска академия на науките (2001). Доктор хонорис кауза на Националната художествена академия.

Активен участник в много от значимите събития в изпълнения с динамика и превратности художествен процес през последните почти шест десетилетия, Светлин Русев остава в съзнанието на съвременниците като  една от най-знаковите фигури в българския художествен, академичен и обществен живот.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: