Стотици плевенски деца и ученици се поклониха пред делото на Кирил и Методий – фотогалерия от празника

24.05.2024 12:22

С Празнично дефиле на образователни институции и дейци на културата започна днес тържественото честване на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Шествието поведоха с иконата на Светите братя свещеници от плевенски храмове. Следваха ги стотици деца и ученици, както и представители на властта и множество граждани.

Празничен молебен и водосвет бе отслужен пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, а слово за 24 май произнесе кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов.

„24 май е не просто дата, не само официален празник, а тържество на българската духовност, на народните писмена, които светите братя Кирил и Методий създадоха и ни завещаха като най-ценно наследство. Тържество на българската книжовност, която сътвориха техните следовници, плеядата будители, поколенията писатели и поети. Тържество на смелата научна мисъл, на таланта и вдъхновението на нашите творци, на неуморния труд на българските преподаватели.“, каза в словото си д-р Валентин Христов.

Този ден ни изпълва с гордост и самочувствие аз приноса ни в европейската история с неоспоримото присъствие на нашата богата култура. Вярвам, че всички ние – родители, учители, хората на науката, изкуството, културата, можем и трябва заедно да осигурим възможности децата ни да продължат да пишат родната история със своите постижения и познания. Това каза още в словото си кметът на община Плевен.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: