147 години от връчването на Самарското знаме на българското опълчение

18.05.2024 7:10

На 18 май 1877 г. делегация от Самара, начело с кмета на Самара Ефим Кожевников и Депутатът от Самарската градска Дума Пьотър Владимирович Алабин предават Самарското знаме на Българското опълчение на специална церемония в град Плоещ.

Прогресивните жители на Самара се включват  в общоруското движение, в подкрепа на българския народ в борбата му срещу османските поробители. Група градски депутати още през 1876 година решава да изготви особено знаме, което да се връчи на сражаващите се против турците българи.

Пьотър Владимирович Алабин и неговата  жена Варвара Василиевна вземат  активно участие в организацията на  това дело. Скиците на необикновения подарък е разработил самарският художник Николай Симаков. Знаейки склонността на Симаков към орнаменталистиката, Пьотър Владимирович му поръчал да направи скица на бъдещата реликва на българските бунтовници.

С изработването на знамето се заемат монахините от Иверския женски манастир, под ръководството на игуменката Антонина. Монахините се отказали от заплащане на тяхната работа, заявявайки, че се „радват да бъдат полезни във времето, когато другите даряват пари”.

информация и снимки: исторически източници

#тагове:

НАЙ-НОВИ: