Кметът на Гулянци и директорът на РДПБЗН-Плевен откриха турнира по пожароприложен спорт за купа „Кайлъка“

17.05.2024 12:09

Турнир по пожароприложен спорт за купа „Кайлъка“ в град Гулянци се провежда за втори път. Организатори на проявата са Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен и Клуб по пожароприложен спорт – Плевен, с домакинството на община Гулянци. Съревнованието е открито днес на спортен комплекс „Юрий Гагарин“ в града.

Комисар Станислав Атанасов откри спортната надпревара с думите „За мен е висока чест да ви приветствам с добре дошли на Втория турнир по пожароприложен спорт за купа „Кайлъка“. Благодаря на кмета на община Гулянци за предоставената възможност да ползваме спортната база. Изказвам благодарност на всички пожарникари за всеотдайността, с която изпълняват своя дълг и самоотвержено работят в ситуации на бедствия и кризи, в трудни за гражданите моменти. Пожелавам да покажете максимално възможностите си. Състезанието да премине без контузии и инциденти. Нека в турнира победят най-подготвените. На 21 май – вторник, на същия стадион ще се проведе областно състезание „Млад огнеборец“ с отбори от цялата плевенска област “.

Кметът на община Гулянци г-н Лъчезар  Яков поздрави участниците „За град Гулянци е чест да посрещне огнеборци от цялата страна! Всички разчитаме на вас в ежедневието. Вярвам, че състезанията ще бъдат интересни и заредени с хубави емоции. Пожелавам успешно представяне и да се виждаме и в бъдеще.“

Тази година участват клубни отбори от Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Плевен, Русе, София – град, Стара Загора и Факултет на „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Академия на МВР. Съгласно регламентът 110-мата участника ще се състезават в дисциплините „Пожарна щафета 4 Х  100 метра с препятствия“ и „Бойно разгръщане на мотопомпа“.

Това информират от Пресцентър на МВР Плевен.

     Пожароприложният спорт бележи своето начало в Европа през 20-те години на ХХ век, като правилата за провеждането му са заимствани от ежедневните ситуации, в които попадат огнеборците, в съответствие с пожаростроевите устави. В България Федерацията по Пожароприложен спорт се основава през 1961 година – инициативата е на няколко началника на пожарни охрани. Така се организират първите районни, окръжни, зонални и републикански състезания. Те имат за цел да допринесат за повишаване на физическата подготовка и професионалното майсторство на служителите от пожарната безопасност и защита на населението. Дават възможност на изявилите се състезатели за участие в републикански и международни прояви по този вид спорт. Със своята атрактивност през последните няколко десетилетия пожароприложният спорт печели изключителна популярност в световен мащаб.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: