Вечерно бдение на 19 май пред ДКТ „Иван Радоев“ в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

16.05.2024 11:05

Във връзка с изпълнение на дейности по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ в Република България 2021-2025 г. ще се проведе трети етап от Национална АНТИСПИН кампания, с който всяка година в третата неделя от м. май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН (International AIDS Candlelight Memorial). Тазгодишното мото на международната кампания е: „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Това информират от РЗИ Плевен.

Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях. Също така отбелязването на деня предоставя възможност за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-голям напредък в бъдеще.

За отбелязване на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, РЗИ-Плевен организира вечерно бдение със свещи на 19 май (неделя) от 20.00 ч. до 21.00 ч. пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.

Гражданите, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение на 19 май или да запалят свещ на прозореца на домовете си в 21.00 ч. като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им. Информират още от РЗИ Плевен.

За участниците в мероприятието са осигурени информационни материали, свещи и презервативи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: