15 май е Световен ден на климата

15.05.2024 7:13

Климатът е важен природен фактор с решаващо влияние върху качеството на живот на Земята. 15 май е Световният ден за борба с изменението на климата, когато вниманието на широката общественост е насочено към големите климатични промени, които са резултат от дейността на човека.

Въпреки факта, че този ден не е официален празник, той е много важен за всеки от нас, тъй като изменението на климата е основната заплаха за човечеството. За щастие, днес за изменението на климата се говори буквално навсякъде. Но за съжаление, много от нас все още смятат, че това е мит. В крайна сметка обаче тези промени са очевидни. Въздействието на глобалното затопляне вече е видимо както върху екосистемите на планетата, така и върху хората и общностите под формата на бури, наводнения, горещи вълни, суши и горски пожари.

Важно е да се разбере, че борбата с изменението на климата е много сериозно предизвикателство, което изисква ангажирането на възможно най-много хора и ресурси. Според учените, за да се избегнат катастрофални последици за човечеството, повишаването на температурата трябва да се задържи под 2 градуса до края на века.

Информация: https://esgnews.bg

#тагове:

НАЙ-НОВИ: