Община Червен бряг бе домакин на два национални фестивала в съботния ден – снимки

14.05.2024 7:46

Община Червен бряг бе домакин на два национални фестивала в съботния ден.

В град Койнаре се проведе 17-то издание на Гергьовския празник, в който взеха участие самодейци от 14 читалища от региона и страната.

Сцена за изява на повече от 500 изпълнители даде и село Горник, където се проведе Националния фолклорен фестивал „Напеви от Северозапада”. Певци и игрохорци от над 30 селища от страната тази година се вписаха в програмата на фестивала.

Един празник с над 30-годишна предистория – започнал като общински културен форум. Наситен с ново съдържание и надграден с времето, този фестивал, в последните пет години, също е част от празничните събития, включени в списъка на Министерството на културата. Поради големия интерес, организаторите още сега обявиха, че „Напеви от Северозапада” догодина ще се проведе в два последователни дни.

Община Червен бряг е съорганизатор на тези празници, подкрепяйки читалищата в тяхната народополезна дейност. Тези събития популяризират нашите изконни празници и обреди, богатството на нашата народна култура. Традицията, фолклорните ритуали, песни, танци са не само изкуство, а и онези живи филизи, от които продължават да струят соковете на нашето, българско Дърво на света. Една достойна за уважение мисия, на която са се посветили нашите читалища.

До края на активния творчески сезон в общината предстоят още редица общински и национални фестивали, организирани именно от тези наши духовни средища.

Това информират от община Червен бряг.

снимки: община Червен бряг, фейсбук страница

#тагове:

НАЙ-НОВИ: