Достойно представяне на НЧ „Зора-1990“ – Победа в Празник на дрипавата баница – снимки

12.05.2024 12:56

 

На 11 май Народно читалище „Зора-1990“ – село Победа взе участие в Празник на дрипавата баница, провел се в село Върбица, община Горна Оряховица. Във фолклорно-кулинарния фестивал, организиран от НЧ „Градина-Върбица 1894г“ се състезаваха над 350 баници, от 43 населени места, от 16 общини на 8 области в България, както и международно участие от Гюргево, Румъния. На открита сцена на площада бе представена богата фолклорна програма от самодейни състави, както и гост-изпълнителите Ана-Мария и Симеон Славев от „Гласът на България“. Една от атракциите, представени в столицата на баницата бе месене, точене и печене на подница под връшник. Новост за фестивала, който се провежда за осма поредна година, бе детска работилница за точене на дрипава баница, под ръководството на баба Стефка от селото домакин.

Кулинарните изделия бяха оценявани от авторитетно жури: Ивайло Иванов от третия сезон на кулинарното предаване HELLS KITCHEN и Цветелина Томиъм, участник в Master Chef 2021.

Във фолклорната част Народно читалище „Зора-1990“ село Победа се представи с изпълнения на народни песни от женска фолклорна група „Вълшебни звуци“ с ръководител Надка Томова. В кулинарната част читалището бе подготвило щанд с две баници, характерни за региона и населението на село Победа, а именно – „Теглена баница със сирене“, приготвена от Маргарита Александрова и „Шопски зелник“, приготвен от 87-годишната Райна Гетова- една от първите заселници от с.Горни Пасарел. В крайното класиране журито присъди на Народно читалище „Зора-1990“ село Победа ГРАМОТА „БАШ МАЙСТОР НА БАНИЦА“!

Благодарим на журито за оценката, а на организаторите за уникалното преживяване и настроение! Един истински български празник, който дълго ще се помни и разказва!

Информация и снимки: Димитринка Гетова, секретар НЧ „Зора -1990г.“, село Победа.

НАЙ-НОВИ: