Изложби, инсталация и концерт в Историческия музей за Европейската нощ на музеите и галериите

09.05.2024 15:19

Няколко гостуващи изложби ще представи Регионален исторически музей – Плевен в рамките на инициативата Европейска нощ на музеите и галериите на 11 май 2024 г., събота.

„Жените в обществото” – изложбата е реализирана по проект на Регионален исторически музей – Русе и проследява проявите на Модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие. Включва 11 постера с фотоси и текстове и 13 уникални кукли, които представят различни реплики на автентични костюми от музейната колекция в Русе, свързани с модните тенденции в градското облекло. В изложбата са включени експонати на отделите „Етнография и „Нова и най-нова история“, съхранявани във фонда на Регионален исторически музей – Плевен.

Представяне: 11 май 2024 г., 19.00 ч., I-ва изложбена зала на РИМ – Плевен.

„Поглед към гнездото на скалния орел“ – фотоизложба на Националния природонаучен музей при БАН, концепцията за изложбата е на Ивайло Ангелов, докторант в музея. В периода 2021 – 2023 година той изследва скалния орел в България като си поставя за цел да осъществи първото в страната картиране на всички гнездови територии на този вид, паралелно с това проучва заетостта на птиците в семейни двойки, отчита възрастовата им структура, изследва храната им. Изложбата показва моменти от развитието на малкото орле – от неговото излюпване до напускането му на гнездото.

Официално откриване: 11 май 2024 г., 19.30 часа, I-во изложбено фоайе на РИМ – Плевен.

„Армията на Бога“ – изложба с християнско изкуство на частен музей „Аретè”. Колекцията съдържа оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони и стенописи на светци воини (Св. Георги, Св. Димитър, Св. Мина и др.), както и оригинални артефакти от праисторическата епоха до късната античност, намерени в съвременните български земи. Иконите са от периода на Възраждането – XVIII-XIX в., изработени върху дървена плоскост изображения от християнството, акцентиращи върху воинските добродетели.

Официално откриване: 11 май 2024 г., 19.00 ч., III-та изложбена зала на РИМ – Плевен.

„Личности и събития в българския спорт“ – изложбата се реализира по инициатива на Асоциация „Докосни дъгата“, Община Плевен и Регионален исторически музей – Плевен. Тя включва дарения от известни български спортисти, предоставени от д-р Денислава Ангелова – председател на УС на Асоциация „Докосни дъгата“. Експонирани са екипи и награди на състезатели от българския футбол от Световното първенство в САЩ`94. В колекцията може да се види и част от екип на Майкъл Джордан с автограф.

Официално откриване: 15 май 2024 г., сряда, от 18.30 ч., II-ра изложбена зала на РИМ – Плевен.

Прототип на инсталация „Войникът в униформата на човека – разкази от окопите”, представена в експозиция „Нова и най-нова история“ в зала „Войни за национално обединение“ ще посрещне посетителите и ще ги пренесе в атмосферата на Първата световна война. Прожекторите ще паднат върху мъжа воин в една по-различна светлина, акцентирайки върху неговия личен и емоционален свят, далеч от семейство и Родина. Светлинни и звукови ефекти ще подобрят силата на разказа, свързвайки публиката от всички възрасти с духа на „Голямата война”.

Вечерта от 20.30 часа на откритата сцена в парка на Регионалния исторически музей започва концерт на Трио „Тенорите“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: