8 май – Международен ден за борба с таласемията

08.05.2024 7:25

На 8 май в над 60 държави по света се отбелязва Международният ден на таласемията. Събитието насочва вниманието на обществото към пациентите с това заболяване и напомня, че кръводаряването е важен акт на хуманност, който може да спаси човешки живот.

Таласемията е рядко хематологично наследствено заболяване, дължащо се на намален или липсващ синтез на хемоглобин в организма, водещо до тежка анемия.

Лечението е доживотно и животоподдържащо. То изисква ежемесечна (на всеки 20-25 дни) хемотрансфузионна терапия – кръвопреливане на еритроцитен концентрат.

Необходимо е и ежедневно, животоспасяващо хелатиращо лечение със скъпоструващи лекарства „сираци“ за изхвърляне на натрупващото се в организма и увреждащо органите желязо в следствие на множеството кръвопреливания.

Съществена цел на Международния ден на таласемията е превенцията. Единственият начин да се предотврати раждането на деца с майорна форма обаче, е изследване на двамата родители за носителство. Такова може да се подозира при постоянно нисък хемоглобин на единия от двамата родители.

Източник: puls.bg

#тагове:

НАЙ-НОВИ: