ДПС-Плевен регистрира в РИК листата си с кандидати за народни представители от 15 МИР Плевен

07.05.2024 15:41

На 6 май ДПС-Плевен регистрира в РИК листата си с кандидати за народни представители от 15 МИР Плевен за предстоящите избори на 9 юни 2024г. Водач ва листата е Марио Рангелов – народен представител в 47-мо, 48-мо и 49-то Народно събрание. ДПС-Плевен се явява на изборите с пълна листа от 16 кандидати: Марио Рангелов, Радослав Иванов, Васил Петков, Айлян Пашала, Стефан Стефанов, Юлиян Йовков, Валентин Банчев, Емил Шишманов, Катерина Миткинска, Добромир Маринов, Агнеса Алексиева, Накрие Селейдинова, Йосиф Илиев, Исмаил Гюлянлиев, Асен Асенов и Илиан Селимски.

Плевен за Плевен се обърна с въпроси към народния представител и водач на листата Марио Рангелов и към Областния председател на ДПС- Плевен Илиан Селимски.

  • Г-н Рангелов, какво е посланието Ви към плевенските избиратели, с което смятате, че бихте спечелили доверието им за предстоящите избори?
  • Първо искам да благодаря на всички структури на ДПС в област Плевен, че за пореден път ми оказаха доверието си, като ме номинираха за техен водач! Благодаря и на централния предизборен щаб, че се довериха и одобриха желанието на членовете на ДПС- Плевен. Посланието ми  към всички жители на област Плевен е да изчистят мислите си от предразсъдъци, да разширят мирогледа си, да проверят кой и от коя партия търси приоритетните регионални проблеми и необходимите законови, властови лостове и инструменти, за да ги реши.

Колкото и да говорим за децентрализацията на местната власт, всички сме на ясно, че законодателната власт може да бъде майка или мащеха на местната, в зависимост от желанието на избраниците да се борят за регионалните проблеми на района, от който са избрани. В това отношение за кратките животи на досегашните народни събрания, в които бях народен представител, и в които се успя да се излъчи някакъв макар и не толкова устойчив кабинет, се противопоставях на това, защото освен член на ДПС съм и плевенчанин и не ми е важно кой с какъв цвят е оцветен, важно ми е да работим за благоденствието на страната и на региона, от който сме изпратени.

Това обаче, нямаше да е възможно, ако ДПС няма същите приоритети в националната ни платформа. Едни от основните са регионалната стратегия за развитие на най-малките населени места. Икономическа стратегия за подсигуряване на доходите на най-малките и бедни райони в страната, в което число за съжаление попада и област Плевен, като част от северозападна България. Здравеопазването и образованието, също са от стратегията за регионално развитие, защото всичко това е с цел да спре отрицателния демографски прираст и ще реши проблемите с обезлюдяването и състаряване на населението в едни и пренаселването в други райони, което води след себе си регионални проблеми от друг тип. Затова ДПС получава по-голямата част от гласовете си в малките населени места, защото само ние сме до и сред тях. Това са само част от платформата за политически стратегии на ДПС, на която и аз и всички колеги симпатизираме и е наша кауза. Затова ДПС е най-устойчивата политическа партия в Република България!

Пожелавам успех на всички колеги и ги призовавам за достойна кампания с уважение един към друг!

  • Г-н Селимски, кой и на какви принципи решава кои кандидати  да номинирате в листата на ДПС за народни представители? И на какво залагате с регистрираната току що кандидатска листа?
  • Както на всички видове избори, така и на тези, процедурите за номинации на кандидати, започват от най-малките структурни единици в йерархията на Движение за права и свободи, а именно местните и общински съвети на ДПС в цялата страна. Тук е момента да благодаря на всички структури на ДПС в област Плевен, както и на ръководството на партията, за оказаното доверие с одобряването на предложената от областния предизборен щаб листа от кандидати за народни представители на предстоящите предсрочни парламентарни и напълно излишни избори.

Относно критериите, на които се базираме за определянето на позиционирането на кандидатите в листата, бих искал да наблегна на няколко по-важни момента, които най-вероятно ви правят впечатление и провокират вашия въпрос. Първият и най-важен от критериите е кандидатите да симпатизират на либералния характер на партията и евроатлантическата посока, като приоритет от национална важност. Което за пореден път опровергава общоприетата мантра, с която ни замерят, че ДПС е затворена етническа партия. В листата ни има представители със всякаква етническа и религиозна принадлежност, както и доста, които не са от членската маса на партията. Освен заявката за толерантност има и друго, което прави впечатление и бих искал да отбележа като важно –  отстъпването на тясно-партийните кандидати от челните позиции за сметка на дългогодишни представители на местната власт.

Това е така, защото смятаме, че представителите на местната власт, които ежедневно се сблъскват с проблемите на гражданите, биха били по-полезни на законодателния орган, тъй като са най-добре запознати с точките на разминаване между централната и местна власт. Това неминуемо ще гарантира връзката да бъде по-ефективна за решаване на проблемите в регионалната политика на Област Плевен. Пожелавам успех на всички кандидати от всички политически сили и нека плевенският избирател да вземе информираното решение, кои 8 депутата да изпрати в 50-то Народно Събрание! Пожелавам успех и на всички кандидати за депутати в Европейския парламент!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: