800 участници в 10-ти Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” в град Левски – фото-галерия

01.05.2024 17:21

Днес, на 1 май в град Левски над 100 състава с 800 участници във фестивалната програма на ФФ „Гергьовски люлки” са внушителен израз на красотата, пъстротата, ритмите и багрите, на обичта към вековните български традиции.

С песента „Китка гергьовски люлки” в изпълнение на Богомил Евтимов от Стежерово и с припомняне на традициите за Гергьовден от артистите на НЧ „Георги Парцалев -1901” започна празничния ден в град Левски. Кметът на Община Левски Любка Александрова откри юбилейното  издание на фестивала и посрещна със сърдечното „Добре дошли на нашите гергьовски люлки“ участниците.

„Първи май е зареден с много празнично настроение. Искам да поздравя всички вас с деня на труда и достойния живот от труд, който е изконно човешко право.

Първи май в община Левски има особено значение за нас, защото за пореден път той е перла в богатия ни културен календар, в който прекрасните читалища представят българските обичаи, традиции, песента, пролетните празници на българина, които са пренесли през времето богатството на нашата душевност“, каза още Любка Александрова, като пожела от сърце успех на всички участници и обяви фестивала за открит.

ФФ ”Гергьовски люлки” се организира от Община Левски и НЧ „ Георги Парцалев-1901” и се провежда под патронажа на кмета на общината, припомни водещият на фолклорното събитие Александър Александров – Алекс.

Днес на сцената на Летният театър при НЧ „Георги Парцалев -1901“   фолклорни формации, танцови състави и клубове, народни оркестри, индивидуални изпълнители и инструменталисти с обработен и изворен фолклор, представят богатството на българската народна култура и традиции.

Фестивалната конкурсна програма откриха домакините от НЧ „Георги Парцалев -1901” с Женска фолклорна група „Детелини” с худ. р-л Борка Атанасова и песните „Три звънца” и „Обичам мамо, овчаря” в категория обработен фолклор.

Уникално и впечатляващо с костюмите на участниците беше участието на Камерен състав за банатски танци с худ. р-л Мария Иванова и постановка на Десислава Цветкова при НЧ „Петър Парчевич 1927” – Асеново, община Никопол.

Вече десет години своята висока професионална оценка за участниците във ФФ „Гергьовски люлки” дават председателят на журито проф. д-р Тодор Киров и зам.-председателят –  журналистът Ина Михайлова. И днес те и останалите членовете –  проф. д-р Галя Петрова-Киркова, катедра „Музикален фолклор“, Калин Кирков – инструменталист, преподавател в катедра „Теория на изкуствата“ и  доц. Д-р Стефан Йорданов, преподавател в катедра „Теория на изкуствата“ от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив ще отличат и наградят най-добрите.

Фолклорното събитие предвижда и много награди. Специална награда на кмета на Община Левски, на журито, на спонсорите, награда за откритие на фестивала и най-артистично изпълнение, а в различните категории и раздели за отличените на първите три места – дипломи и медали. Отличие ще получат и най-малкият и най-възрастният участник.

Информация и снимки: Пресцентър на община Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: