Топ хирурзи от Америка проведоха интензивен курс в Медицински университет – Плевен

27.04.2024 16:42

Топ хирурзи от Американската Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия SLS за първи път проведоха интензивен курс по минимално инвазивна хирургия за млади лекари в Медицински университет – Плевен

В периода 23-26 април в Телекомуникационния ендоскопски център на МУ-Плевен за първи път топ хирурзи от Американската Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия SLS проведоха интензивен курс по минимално инвазивна хирургия за млади български специалисти. Курсът привлече хирурзи, гинеколози и специализанти от цялата страна. Курсистите имаха възможност да присъстват на лекции, изнесени от пионерите по роботика в САЩ;  да участват в дискусии, както и да наблюдават две демонстрации на Хирургия на живо, предавани директно от операционните зали в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен. В експерименталната операционна зала на Телекомуникационния център водещите американски хирурзи показаха на младите си колеги лапароскопски техники и хирургичен шев на бокс тренажори и на жива тъкан, както и на симулатори за роботизирана хирургия.

Проф. Филип Шадук, Американска Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия SLS; проф. Добромир Димитров, ректор на МУ-Плевен, и проф. Славчо Томов, директор на Научноизследователския Институт, закриха курса, давайки твърда заявка за ежегодно провеждане на подобни високоспециализирани обучения за млади специалисти и за съвместни научни форуми с колегите от Американската Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия SLS. Проф. Филип Шадук, Американска Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия SLS, връчи на курсистите сертификати за завършен интензивен курс по минимално инвазивна хирургия.

Това информират от Пресцентър на Медицински университет Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: