Футболни рефери от Плевен презентираха футболното съдийство като атрактивно бъдещо призвание

24.04.2024 12:58

Футболни рефери от Плевен презентираха футболното съдийство като атрактивно бъдещо призвание пред деца и младежи в риск

На събитието в комплекс „Спортна София“ присъстваха елитният рефер и международен ВАР съдия Васимир Ел Хатиб, който е родом от Плевен,  Стоян Алексиев – мениджър към Съдийската комисия  към БФС. Участие взе и  областният инструктор от Плевен и асистент рефер в Първа лига Мартин Мачев, както и прогресиращата в женското направление Тея Алексиева. Те представиха пред 15-18-годишни деца от социални домове предимствата на футболното съдийство.

Като главен презентатор Васимир Ел Хатиб изтъкна позитивите, които биха могли да имат младежите, ако изберат подобно бъдеще. Представянето е по специална Програма на УЕФА с названието „Бъди рефер“ („Be a referee“), която показва ползите за всеки, ако реши да се посвети на съдийството. В детайли беше разяснено как се влиза в системата и какви предизвикателства разкрива тя. Стремежът на Програмата е привличането на повече младежи, които да се посветят на тази отговорна професия.

Презентацията завърши с видеоклип, събрал най-атрактивните и запомнящи се моменти във футболното съдийство, разказани лично от най-добрите в света в тази област.

В България има сериозен недостиг на рефери, като в момента липсват приблизително между 300 и 400 съдии, за да може спокойно да се покрият всички активности на БФС в отделните области и възрастови групи. Проблемът е всеобщ за Европа, където общо недостигат над 30 000 футболни рефери.

Презентацията на Васимир Ел Хатиб и останалите рефери предизвика огромен интерес. Дълго след края й младежите заливаха експертите с въпроси, а накрая всеки присъстващ получи импровизиран комплект наказателни картони и подробно разяснение как може да кандидатства за футболен съдия в България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: