111 състава с 800 участници във ФФ „Гергьовски люлки” на 1 май в град Левски

23.04.2024 11:20

Десетият ФФ „Гергьовски люлки” ще събере отново красотата и пъстротата на българското фолклорно богатство на 1 май в град Левски.

800 са участниците във фестивалната програма тази година, ярък израз на желанието да съхраним жив българския дух и традиции, съобщават организаторите от Община Левски и НЧ „Георги Парцалев- 1901”.

По традиция, събитието ще бъде открито в парка до Общината в 9 .00ч. с гергьовски люлки. Фолклорната надпревара ще започне в 9.30ч. в Летния театър при НЧ «Георги Парцалев -1901» гр. Левски и в нея  ще участват фолклорни формации, танцови състави и клубове, народни оркестри, индивидуални изпълнители и инструменталисти с обработен и изворен фолклор без възрастови ограничения.

Във Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки” ще участват ценители на българското фолклорно богатство от общините и градовете Левски, Плевен, Ловеч, Свищов, Никопол, Габрово, Сухиндол, Тетевен и др.

Професионално жури с председател проф. д-р Тодор Киров и  зам.-председател журналистът Ина Михайлова ще има нелеката задача да  отличи и награди най-добрите. От голямо значение е и профилираната професионалната оценка на членовете на журито: Проф. д-р Галя Петрова-Киркова – народно пеене – катедра „Музикален фолклор“, Калин Кирков – инструменталист, преподавател в катедра „Теория на изкуствата“ и  Доц. Д-р Стефан Йорданов – хореограф, преподавател в катедра „Теория на изкуствата“ от  Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Много награди са предвидени по традиция – Специална награда на кмета на Община Левски, на журито, на спонсорите, награда за откритие на фестивала и най-артистично изпълнение. Всички участници ще получат грамота за участие, а в различните категории и раздели за отличените на първите три места дипломи и медали.

С награда ще бъдат отличени и най-малкият и най-възрастният участник. Награда ще получи и най-автентична народна носия, представена на фестивала.

Водещ на фестивалната програма ще бъде Александър Александров – Алекс, известният певец и телевизионен водещ, който ще зарадва и с концерт публиката в Левски.

Това информират от Пресцентър на община Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: