Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ – снимки

22.04.2024 12:36

Кампанията за облагородяване на плевенския зоопарк „Кайлъка“ набира нови последователи. След началото, поставени преди седмица лично от министъра на екологията Петър Димитров, кмета на Плевен д-р Валентин Христов и десетки плевенски семейства, които засаждаха дръвчета в района на мястото на премахнати стари и болни, тази събота и неделя доброволци и служители почистваха и боядисваха съоръжения, подменени са и част от старите указателни табели.

„След обявяването на кампанията самият аз не очаквах такъв силен отклик – звънят познати, приятели, хора идват на място и питат с какво могат да бъдат полезни и как и кога да се включат в инициативата. Разбира се, не липсват и песимисти, но те са единици. Така, след поредица запитвания, се организирахме във втора доброволческа инициатива“, разказа Любомир Андреев – директор на Общинско предприятие „Акварел“. Фирмата стопанисва зоопарка и отговаря за неговата поддръжка.

Резултати от акцията в зоопарк „Кайлъка“ през изминалите почивни дни:

  • -боядисан и освежен е входът на зоопарка;
  • -боядисани са парапетите до помещенията на емутата и носатите мечета;
  • -почистена и боядисана е къщичката на птиците в езерото в парка;
  • -почистени са част от мрежите, ограждащи помещенията на животните;
  • -почистени са част от пешеходните алеи;
  • -дезинфекцирани са тревни площи;
  • -подмени са част от указателните табели в района.

От зоопарк „Кайлъка“ могат да се похвалят и с първи промени в броя и състав на обитателите си – въз основа на договор за размножителен заем е направена размяна с ловешкия зоопарк – срещу бодливо свинче в Плевен е пристигнало ему и птиците са вече двойка. Посетител на зоопарка пък е направил дарение – лебедоподобна гъска, която вече успешно се аклиматизира в новия си дом.

Идеята на кампанията за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ е с общи усилия мястото, с което поколение плевенчани имат своите хубави спомени, да стане по-чисто и приветливо както за животните, така и за посетителите. Предстои почистване на езерото на водоплаващите птици от наноси и нападали листа и клони, ще бъдат почистени и освежени и клетките на животните. Търсят се възможности и осигуряването на нови животински видове за обогатяване на зоокъта. Дарители вече помагат и с храна за животните.

В зоопарк „Кайлъка“ живеят около 160 животни от 27 вида. Той е създаден през 1956 година. С договор от 22.01.2021 г. Защитена местност Кайлъка е предоставена безвъзмездно за управление на Община Плевен. Зоологическата градина попада в обхвата на Защитена местност Кайлъка и е публична държавна собственост съгласно Акт №4910 от 14.04.2010 г. Съгласно решение от март 2005 г. на Общински съвет – Плевен, зоопаркът е предоставен за управление на общинското предприятие „Акварел“.

 

Информация и снимки: пресцентър на община Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: