Официална делегация от Комуна Гангура, Република Молдова беше на посещение в Община Долни Дъбник

19.04.2024 10:41
От 16 до 18 април 2024 година официална делегация от Комуна Гангура, Република Молдова беше на посещение в Община Долни Дъбник.
Делегацията бе съставена от шестима представители: г-н Марчел Бобейка – кмет на Комуна Гангура, г-жа Анжела Степлюк – секретар Комуна Гангура, г-жа Лариса Илашку – ръководител „Социални дейности“ Комуна Гангура, г-жа Оксана Мелник – директор на детска градина Комуна Гангура, г-н Юрие Туркану – икономист и земеделски производител и г-н Олек Мелник – икономист и земеделски производител. Делегатите бяха придружавани от г-н Ивайло Ангелов, председател на фондация „Бъдеще 2008“ и г-н Иван Петков, бивш областен управител на област Плевен и председател на Читалище „Развитие 1907“ село Крушовица, Община Долни Дъбник.
Гостите бяха посрещнати и приветствани от заместник-кметовете на Община Долни Дъбник г-н Радослав Тодоров и г-н Ивайло Николов. Посещението е следствие на подписаният договор за побратимяване и сътрудничество между Комуна Гангура и Община Долни Дъбник на 29.08.2023г. в Комуна Гангура, Република Молодова.
В проведените разговори се обсъдиха възможностите и стъпките за изпълнение на поетите ангажименти произтичащи от договора в сферата на културата, читалищната дейност, икономическо развитие, културно-историческото наследство, социални дейности, спорт, туризъм, селско и горско стопанство и други дейности.
В представянето на Комуна Гангура г-н Бобейка акцентира на това, че от четирите села съставящи комуната две са с българско население и изказа своето задоволство от желанието за сътрудничество от страна на българските партньори и най-вече за това, че е видял у тях загриженост за българското население в Република Молдова.
Гостите и придружаващите ги лица посетиха планираните по програмата за посещение институции и обекти в община Долни Дъбник и град Плевен. Посетени в град Долни Дъбник бяха административна сграда Община Долни Дъбник, НЧ „ Илия Бешков 1898“ , ОУ „Христо Ботев“ , Централен градски парк, Храм „Свети пророк Илия“, Социален патронаж и ДГ “Щастливо детство“. В град Плевен делегацията посети Панорама „Плевенска епопея 1877г.“, Регионален историческия музеи и също така бе приета на официално посещение от Областен управител Виолета Иеремиева. Планираните дейности продължиха с посещение на парк-музей „ В.Н.Лавров“ с. Горни Дъбник и среща cъс земеделски производители от с. Горни Дъбник. Програмата завърши с посещение в село Крушовица където домакини бяха Кметство Крушовица и Читалище „Развитие 1907“ с. Крушовица. Гостите бяха приветствани от Кмета на село Крушовица Методи Недялков, а фолклорната група на Читалището изнесе интересна и забавна програма .Денят завърши с официална вечеря.
Двете страни изразиха задоволство от проведената среща и изпълнената програма и планираха нови стъпки в развитието на сътрудничеството помежду си, като първата е участие на фолклорен състав от Комуна Гангура в традиционния празник на село Крушовица и фолклорен фестивал „Вит тече и разказва“ на 31.08.2024 г.
Г-н Бобейка благодари за поканата и възможността представители на Комуна Гангура да посетят Община Долни Дъбник и сподели, че е щастлив от отношението и сърдечното посрещане и отправи покана, като заяви своята готовност за посрещане отново на представители на Община Долни Дъбник в Комуна Гангура.
Информация и снимки: община Долни Дъбник
#тагове:

НАЙ-НОВИ: