България на 4 колела: съвети за безпроблемно пътуване и спестяване на пари

19.04.2024 15:26

Когато човек се сдобие с автомобил, първоначално той се отнася към него като към всяка друга скъпа вещ. Казано по-просто, първоначално човек „издухва праха“ от колата, кара се със съседите за това, че на паркинга под къщата някой е отворил невнимателно вратите и е ударил колата ви. С времето обаче свиквате с автомобила си и не се интересувате от много неща. Като се започне от буците мръсотия по праговете и крилата, удара в бордюра с бронята (бронята е консуматив, нали?) и се стигне до игнорирането на редовните технически прегледи. Подобно поведение обаче води до реални проблеми и автомобилът може да „умре“ в рамките на няколко години или веднага след края на гаранционния срок, определен от производителя. 

Как да не застрашите автомобила в рамките на няколко години? Няколко реални съвета

И така, въпреки че с всяка изминала година автомобилите стават все по-неуязвими, за съжаление механизмите все още имат слаби места. Ето защо, ако искате да предпазите автомобила си от неочаквани повреди, не бива да забравяте за някои правила. 

Редовна поддръжка

Всъщност основната причина за проблемите с автомобилите, до момента, в който те се озовават в пункт за разглобяване или скрап, е нередовната поддръжка на автомобила. Всъщност основата на дългия живот на автомобила е да се предотвратят бъдещи повреди в момента, в който те едва започват, а не когато автомобилът в най-добрия случай ще откаже да запали, а в най-лошия – например ще закърпи спирачките, докато се движите по магистрала. 

Контролирайте нивото на маслото

Основното предназначение на моторното масло е да охлажда, като намалява триенето, което се образува по време на работа между движещите се части на буталните и ротационните двигатели с вътрешно горене. Въпреки това, ако има много малко масло или ако то е силно замърсено, двигателят бързо ще се повреди, тъй като не може да издържа дълго време на изключително високи температури. Дори и да е възможно да не се стигне до основен ремонт, в един момент двигателят може да загуби мощността си. Или просто внезапно да спре да работи, което ще доведе до пълно спиране на автомобила в най-неочаквания момент. Когато влекачът го изтегли в сервиза, най-вероятно ще ви кажат, че двигателят е мъртъв. За да избегнете това, никога не пестете от масло. Щом забележите признаци, че нивото на маслото е спаднало, веднага отстранете проблема. Освен това открийте причината, поради която има по-малко количество от него. Течовете на масло често се дължат на пукнатина в картера. 

Уверете се, че двигателят не прегрява

По време на дълги пътувания в даден момент може да забележите, че температурата на охлаждащата течност започва да се повишава. Манометърът ще пълзи все по-тревожно към „червената зона“. За съжаление, вместо да оставят автомобила навреме, за да го оставят да се охлади и да си почине, водачите най-често изстискват всички сокове от автомобила и се опитват да стигнат до крайната точка на пътуването. Не всички автомобили обаче издържат на такива натоварвания и е добре, ако прегряването на двигателя не провокира пукнатини в цилиндровата глава. 

Не бива да се шегувате със скоростната кутия

Понякога има извънредни ситуации: спомнете си например как се измъкнахте от снежна преспа в снега. Какво прави водачът най-често? Започва да разширява дупката, в която е заседнал, като клати автомобила, натискайки все по-силно педала на газта. По този начин автомобилът се ускорява и може да напусне снежната преспа. Съгласете се, ако това не се е случило на безлюдно място, защо се измъкват по такъв метод? В края на краищата именно по този начин се претоварват както трансмисията, така и скоростната кутия, което може да доведе до сериозни повреди.

Удар в бордюр

Изглежда, че това не е краят на света и се случва на всеки. При сблъсък с бордюр обаче има реална възможност да се огънат рамата и окачването, както и да се счупят части от кормилното управление или трансмисията. Освен това, ако правите това в лошо или заснежено време, е съвсем реално да не забележите скритите препятствия. 

Скорост

Спазването на ограничението на скоростта е много важно. Именно с неговото спазване можете безопасно да заобиколите всички препятствия и да не добавяте проблеми на автомобила, включително под формата на натоварвания при аварийно спиране. 

И накрая, нека да поговорим за гумите

Всичко в един автомобил е взаимосвързано. Изглежда, как гумите влияят на живота на автомобила? Въпреки това, те влияят. Например, сезонността им определя тяхното управление. Лятната гума работи оптимално в условия на високи температури, но през студения сезон става твърда. Това води до пълно влошаване на сцеплението, което води до загуба на управляемост. Освен това трябва да следите за износването на гумите, защото ако не го правите, има голяма вероятност да се стигне до:

  • Увеличен спирачен път;
  • приплъзване при труден старт; 
  • приплъзване в завоите;
  • ESP (стабилност на посоката на движение) и ABS (антиблокираща система на спирачките) също могат да се повредят. 

Освен това е необходимо да се следи налягането в гумите, тъй като то оказва влияние върху управлението на автомобила, поведението му при завиване и спиране, както и върху разхода на гориво.

Последното нещо, което си струва да се спомене, е, че гумите трябва да са с подходящ размер, да имат определен индекс на скоростта и натоварването.

Източници на информация:

Повече за автомобилните гуми – www.autodoc.bg

Как да изберем гуми: полезни съвети

Защо не трябва да шофирате със зимни гуми през лятото

#тагове:

НАЙ-НОВИ: