Три титли за състезателите на „Спартак 14“ от Европейско първенство по шотокан карате до в Унгария – снимки

17.04.2024 11:06

От 12-ти до 14-ти април, в Дебрецен – Унгария, се проведе Европейското първенство по шотокан карате-до за 2024 г. В състава на българския национален отбор по шотокан карате-до са и състезателите на плевенския шотокан клуб „Спартак 14“. Клубът участва с 16 състезатели, селектирани след класиране на националното първенство през тази година.

Паралелно с Европейското първенство се проведе и Европейската купа, на която клубът взе участие с четирима състезатели. Част от програмата на събитията бяха и надпреварите на хора с увреждания, които се обучават в шотокан карате – до по специална програма.

Престижните форуми събраха участници от 20 държави и общ брой 1020 състезатели. Плевенският тим излъчи общо 20 състезатели в първенството и купата.

Участието на състезателите на Спартак 14 в Европейското първенство беше увенчано с огромен успех. Три са европейските титли за тази година.

Златен медал завоюва ученикът на Спортно училище в Плевен Тихомир Тодоров след убедителни победи в четирите състезателни кръга. Той спечели своята европейска титла при юноши 16-17 годишни категория над 73 кг в дисциплината шобу санбон кумите. Тихомир безапелационно надви опонентите си и доказа за пореден път, че е носител само на спортни върхове  – Световна титла през 2023 година в Япония и Европейска титла през 2024 в Унгария.

Европейска титла – златен медал в дисциплината шобу ипон кумите юноши 12-13 годишни тежка категория, спечели Християн Спиридонов – също ученик на Спортно училище – Плевен. Отново след четири последователни победи, Християн за първи път се изкачи на Европейския връх. Освен това той спечели и сребърен медал в другата дисциплина  – шобу санбон кумите.

Третата европейска титла завоюва Денислав Трифонов. За него това беше дебют на голямо първенство и като такъв естествено отличен – отново с убедителни победи, надвивайки всичките си опоненти, той завоюва европейското злато. Денислав спечели своята титла  в дисциплината шобу санбон кумите при 12-13 годишни юноши тежка категория в съперничество със своят съотборник Християн.

Вицеевропейски шампион на тазгодишното издание е Ивайло Боев в една от най-престижните и трудни възрастови групи  – мъже над 21 г. Ивайло Боев реализира две победи и една загуба на финала срещу състезателя от Азербайджан. Това е първата Вицеевропейска титла за Ивайло, който е и вицесветовен шампион през 2019 г. Той е студент в Медицински университет – Плевен, пети курс – специалност Медицина, и успешно съчетава своето обучение с подготовката си за участието в престижните форуми. Ивайло е един от най-надеждните състезатели в националния отбор при мъжете.

Бронзови медалисти в Европейското първенство от състезателите на плевенската школа са: Людмил Славков – 10- 11 годишни момчета, тежка категория –  дисциплина шобу ипон кумите. Той е за първа година ученик на Спортно училище –Плевен. Вторият бронзов медал е при 12-13 годишни юноши- лека категория. Негов носител е Ивайло Василев. В средната категория бронзов медал спечели Кристиян Костов.  При 14-15 годишни юноши Йоан Тонов, ученик на Спортно училище –Плевен, спечели бронзово отличие в дисциплината шобу ипон кумите, категория до 57 кг.

В отборните битки в дисциплината кумите, състезателите на карате клуб Спартак 14 също реализираха много важни победи за отборите си, но един и от медалите е изцяло на Спартак. Това е бронзовият медал в отборно кумите юноши 12-15 годишни в състав Петър Станчев, Станислав Станчев, Йоан Тонов и Йонан Михайлов.

Един златен, един сребърен и четири бронзови медала донесоха нашите състезатели от отборните битки. Притежателите са Тихомир Тодоров – отбор кумите 16-20 г.юноши, Станислав Станчев и  Петър Станчев – отборно кумите микс 12-15 г., Християн Спиридонов – отборно кумите юноши 12-15 г. и  Максимилиан Рупчански – отборно кумите 16-20 г.микс.

На 12 април  – в първият състезателен ден, играха състезателите ни определени за участие в европейската купа. Три медала спечелиха децата – участници в европейската купа.

Шампион на Купата и златен медалист стана Мартин Ангелов, на осем години в дисциплината санбон кумите след три убедителни победи. Той спечели и сребърен медал в дисциплината ката при 7-9 г. деца. Изключително успешно е представянето на Марти, за който това е първо международно състезание от такъв висок ранг. Другият ни медалист е Александър Начев, който е 13 годишен и спечели бронзов медал в дисциплината шобу ипон кумите при юношите до 54 кг. За него това участие също бе първо във висок форум.

„Да, големи са успехите ни на това Европейско първенство, но не по-малко значими са и ползите от тези успехи. Много от спортистите се борят просто за известност. Нашата цел е по-голяма  – крайната ни цел е да изградим  личности, които успяват да се справят успешно във всяка ситуация колкото и трудна да е тя. Аз считам, че най-важното усилие, което полагат нашите спортисти е това да станат успешни хора. Животът не предлага лесни моменти и ние трябва да сме подготвени за това  – да се борим и да побеждаваме. Благодарни сме на родителите на нашите състезатели, които им дават възможност да спортуват, с които сме заедно в каузата“, каза старши треньора на плевенските състезатели по шотокан карате-до Милена Кирниколова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: