ДФСГ „Интелект“ бе домакин на регионална среща на училищата посланици на Европейския парламент – снимки

15.04.2024 18:08

ДФСГ „Интелект“ бе домакин на регионална среща на училищата посланици на Европейския парламент. Над 70 младши и старши посланици на ЕП от 5 училища от Враца, Горна Оряховица, Монтана и Плевен взеха участие в събитието: Профилирана природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов“, Враца; Средно училище „Вичо Грънчаров“, Горна Оряховица; Професионална гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев“, Монтана; Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“, Монтана и Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, Плевен.

На срещата присъстваха още Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на Европейския парламент, проф. д-р Ингрид Шикова- експерт европейска интеграция и политики на ЕС, катедра „Европеистика“, СУ „Св. Климент Охридски“ и д-р Красимира Василева, експерт обучител и председател на Национална асоциация на българските европейски клубове.

Срещата започна с приветствие на Емил Райков- директор на ДФСГ „Интелект“, както и на г-н Стойчев. По интерактивен начин участниците в програмата трябваше да се опознават, а след това имаше и кратка викторина на тема „Какво знаем за европейските избори?“, подготвена от учениците на Профилирана природо – математическа гимназия „Академик Иван Ценов“, Враца.

В дискусия по актуалните теми за Европа проф. Шикова и г-н Стойчев представиха важните за младши посланиците въпроси, касаещи техните интереси и бъдеще, а самите ученици пък определиха акцентите по отделните проблеми от нашето ежедневие.

Изключителен интерес предизвикаха „Европейски диалози“ – театрални етюди, които бяха представени от учениците от Горна Оряховица и Монтана. Техен автор е проф. Шикова.

Младши посланиците бяха разпределени в 5 творчески работилници като във всяка имаше ученици от петте училища. Всяка от тях имаше конкретна тема, като в рамките на половин час възпитаниците на отделните гимназии трябваше да сформират екипи и да работят по определен казус. В края на срещата говорители на всяка от работилниците представиха резултатите от работата си. Докато младежите творяха, старши посланиците проведоха разговор за начините, по които темата за европейските избори може да бъде представена по интересен начин в училищните дейности по Програмата.

Регионалната среща приключи с много снимки, изпълнение на химна на Европа на български език, страхотно настроение, обмяна на добри практики между гимназиите и пожелания за нови срещи. Това информират за Плевен за Плевен от ДФСГ „Интелект“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: