ЦИК ще определи председателя на Районна избирателна комисия в Плевен за предстоящите избори

14.04.2024 15:29
Днес, 14 април, в изпълнение на задълженията си за организационно-техническа подготовка за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и на избори за народни представители, насрочени за 9 юни 2024 г., произтичащи от Изборния кодекс (ИК) и Решение №3051-ЕПНС/09.04.2023г. на ЦИК, областният управител Виолета Иеремиева, проведе консултации с парламентарно представените в 49-то Народно събрание партии и коалиции за съставяне на Районна избирателна комисия (РИК) в 15-ти изборен район – Плевен.
Съставът на РИК е от 13 членове, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите, както следва: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; за коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ – 3 членове; за партия „ДПС” – 2 членове; за партия „Възраждане“ – 2 членове; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за партия „Има такъв народ“ – 1 член.
Участниците в консултациите взеха решение зам.-председателите на РИК да са трима, но не взеха окончателно решение за конкретните имената. За председателското място също не беше взето решение. Представителите на политическите партии приеха секретар на РИК да бъде Николай Яков от коалиция „ППДБ”
За резултатите от проведените консултации се състави протокол, а от областния управител ще бъде изпратено уведомление до ЦИК, че не е постигнато съгласие по всички въпроси относно ръководството на РИК-15 и въпросът за определянето на председател ще бъде предоставен за решаване от страна на ЦИК. Вследствие на това решение ще се конкретизират имената на зам.-председателите.
информация и снимки: фейсбук страница – областен управител
#тагове:

НАЙ-НОВИ: