На 10 април 2001 година България е извадена от негативния Шенгенски списък

10.04.2024 7:22

На 10 април 2001 година България е извадена от негативния Шенгенски списък и за българите отпада изискването за притежаването на визи за пътуване в Европейския съюз.

Шенгенското споразумение е договор между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система.

Подписано е на 14 юни 1985  г. на борда на кораба „Принцеса Мария-Астрид“, в Шенген, Люксембург (град край границата с Франция и Германия) между пет от тогавашните десет страни членки на Европейската общност: Белгия, Запазна Германия, Люксембург, Нидерландия и  Франция.

Пълното прилагане на шенгенското споразумение започва от юли 1995 г. с премахване на контрола по границите между шест от подписалите споразумението страни. Целта на споразумението е да премахне граничните контролно-пропусквателни пунктове в шенгенското пространство и да съгласува контрола по външните граници.

В Шенгенското споразумение се включват по-късно и други европейски страни, включително и нечленуващи в Европейския съюз, като образуват т.нар. Шенгенско пространство или Шенгенска зона.

От 31 март България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: