Инж. Йордан Василев, Топлофикация Плевен: Нито един енергиен експерт не очаква увеличения на цените на топлинната енергия през следващия отоплителен сезон. Напротив!

03.04.2024 11:34

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

„Нека всички българи са спокойни и нека спрем да вярваме на хората без експертиза, които използват всеки удобен случай и най-вече в социалните мрежи и в неофициалните канали за разпространение на информация спекулират с отрасли, от които не разбират. Нито един енергиен експерт не очаква съществени увеличения на цените на топлинната енергия през следващия отоплителен сезон. Напротив, предвид текущите цени на основните горива и въглеродните емисии можем да очакваме намаление на крайните цени на парното и топлата вода след 1 юли.“ заяви инж. Йордан Василев изпълнителен директор на Топлофикация Плевен.

Енергийният експерт беше категоричен, че най-вероятно ще има намаление на цените, тъй като ситуацията на пазарите „говори“ за това. Според него най-лошият сценарий би бил запазване на цените през следващия регулаторен период.

Все пак Инж. Йордан Василев не се ангажира с оповестяването на детайлна прогноза колко точно може да бъде намалението за клиентите на Топлофикация Плевен.

„Регулаторът ще разгледа предложенията на топлофикациите и ще вземе крайното си решение, вземайки предвид актуалните цени на горивата и другите елементи на цената към края на юни, но едва ли до тогава ще настъпят някакви съществени промени в тях.“ обясни инж. Йордан Василев.

Експертът посочи, че предвид огромната волатилност на всички пазари е почти невъзможно да се направи коректна годишна прогноза за цените и поради тази причина гражданите не бива да вярват на опитите за спекулации, че цените в заявленията са окончателни.

„Все пак много от законите имат своите слабости и трите месеца разлика от входиране на заявлението до вземането на крайното решение е една от слабостите на Закона за енергетиката и е важно българите да знаят истината, а не да вярват на спекулации. Тази малка неуредица не е от съществено значение за нас. Знаем, че Регулаторът със своята експертиза винаги намира правилните, социално приемливи и балансирани решения при определяне на нови цени на топлинната енергия всяка година.“ заяви инж. Йордан Василев.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: