Африканската чума бе повод за спешно заседание на Областната епизоотична комисия

02.04.2024 18:06

По силата на заповед от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за предприемане на мерки по повод възникнали огнища на болестта африканска чума по свинете в Пловдивска област, област Монтана и в съседни страни,  заместник областният управител Александър Йотков спешно свика заседание на Областната епизоотична комисия.

Африканската чума е тежко вирусно заболяване, което причинява големи щети на свиневъдството. Боледуват домашните и дивите свине и не се предава на човека. Вирусът е много устойчив и дълго време може да просъществува в месо, недобре обработени месни продукти, в засъхнала кръв и трупове на животни. Унищожава се със специални дезинфектанти и чрез умъртвяване и загробване на заразените животни.

„На заседанието, председателствано от Александър Йотков,  беше представен доклад от директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Данка Николова във връзка с повишаване осведомеността  по отношение на настоящата епизоотична ситуация. Бяха набелязани конкретни мерки, касаещи животновъдните обекти за отглеждане на свине за лични нужди във връзка със заболяването: провеждане на инвентаризация на свиневъдните обекти „лични стопанства” три пъти годишно; извършване на проверка на депопулацията на задните дворове през 2019 г., ако същите не са подновили дейността си; извършване на клинични прегледи или проверки на биосигурността от регистрирани ветеринарни лекари четири пъти годишно и веднъж годишно от официални ветеринарни лекари, вземане на проби и лабораторни изследвания в случай на съмнение за заболяване; взаимодействие с териториалните звена на МВР за борба с нелегалното придвижване на прасета и свински продукти; онлайн надзор на уебстраници и социални мрежи и проверки на място за предотвратяване на нелегална търговия с прасета; предоставяне на информационни материали на собствениците на прасета от задния двор чрез органите на местната власт, официалните и регистрираните ветеринарни лекари; засилване на пасивния надзор и незабавно уведомяване на официалния ветеринарен лекар от регистрирания ветеринарен лекар за всяко съмнение за наличие на заболяването, както и на началник отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ.

Беше приет график на заседанията на общинските епизоотични комисии, както и план за изпълнение на горепосочените мерки.

Това информират от Пресцентър на Областна администрация – Плевен.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: