Студентите от Медицински колеж с възможност да се обучават на уникални човешки фантоми на цяло тяло

01.04.2024 11:18
Два уникални човешки фантома – на възрастен и новородено в реални размери – вече подпомагат обучението на студентите от специалност „Рентгенов лаборант“ на Медицинския колеж при МУ-Плевен. Те са първите на Балканите и втори в Европа.
Фантомите са с реални европейски размери за възрастен (170 см и тегло 60 кг) и бебе (56 см и 3,5 кг). Изработени са от синтетичен материал, радиологичен заместител на човешката тъкан и притежават пълен набор от „фалшиви“ органи.
Използването на антропоморфен фантом за реално практическо обучение ще елиминира ограничаващата роля на рентгеновото лъчение, а студентите ще получават незабавна обратна връзка за качеството на извършените изследвания в резултат на взети конкретни решения.
 „Фантом-базираното обучение няма за цел да замени общуването с пациента „лице в лице“, а да даде възможност за придобиване на умения в изолирана, близка до реалната обстановка, без да се застрашава безопасността и комфорта на пациента при евентуално грешно предприето действие.“, коментира иновацията в обучението Ас. Нина Михайлова, катедра „Медико-диагностични дейности”.
Фантомът-бебе ще повиши значително специфичните професионални компетенции по педиатрична рентгенова диагностика. Освен за рентгеновите лаборанти, тази продуктова иновация би била от голяма полза както за обучение на медицински и немедицински специалисти в областта на рентгенологията – специализанти, докторанти, медицински физици, така и за лекари от други специалности, а също и за развитие на научна и научно-приложна дейност.
Информация и снимка: МУ-Плевен
#тагове:

НАЙ-НОВИ: