Стилистични решения: С какво да съчетаем паркета в интериора

26.03.2024 15:08

Както е добре известно, няма универсални решения за всички случаи. Но все пак има правила, които се спазват при изграждането на стилни интериори. Специалистите ни обясняват какво трябва да имаме предвид при съчетанието на паркета с останалия декор.

Паркетът изглежда по-добре, ако е малко по-тъмен в тон от стените на стаята. Дори много светъл паркет върви по-добре с още по-светли стени.

Студените сиви тонове са подходящи само за стаи с добра естествена светлина. Ако прозорците са малки или слънцето не огрява стаята по някаква друга причина, по-добре е да изберете паркет в по-топъл нюанс, дори и да е по-тъмен. Но не залагайте на сив цвят – сивият паркет в този случай може да изглежда безжизнен.

Къде е най-подходящо да използвате светъл паркет в топли цветове?

Най-популярният паркет в бежово, жълто и карамелено върви добре с повечето класически стилове.

Класицизъм, кънтри, скандинавски стил или прованс, понякога дори барок – висококачествената светложълта английска рибена кост ще се впише перфектно във всички тези интериори. С известни резерви може да е подходящ за стил Арт Нуво.

Паркет рибена кост в пастелни цветове е подходящ за интериор в модерен стил.

В интериори, издържани в провинциален стил, жълтият паркет ще се впише много добре.

По-добре е да не прибягвате до използването на жълти и карамелени нюанси в ярки, контрастни интериори, особено ако черните и червените цветове са в изобилие сред мебелите и аксесоарите. Паркетът в този случай ще изглежда твърде скучен и неизразителен.

Къде е подходящо да използвате сив паркет?

В редица модерни стилове: минималистичен, лофт или гръндж.

Изкуствено състареният сив паркет е много подходящ за тавански и гръндж интериори.

Като цяло сивият цвят на паркета може да бъде страхотно решение за много модерни интериори с добро естествено осветление в стаята. Също така е добра идея да го поставите в помещение, декорирано в стил Прованс.

Кафяв паркет – къде се вписва най-добре?

Подовите настилки от този цвят, един от най-приятните за окото и „естествени“, могат да се използват в широк спектър от интериорни стилове: от повечето модерни (с изключение на тези, които не приветстват естествени материали), до исторически, вариращи от класически стил до барок.

Такива ярки и претенциозни исторически стилове като стил Империя или Арт Нуво изглеждат най-добре, ако са комбинирани с кафяв паркет.

Кафявият цвят на паркета се отличава със специално богатство от нюанси: именно с тях можете да изградите съвършения интериор.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: