Информационна среща за правата на хората с увреждания се проведе в град Левски

26.03.2024 15:31

На 21 март сдружението на хора с увреждания и правозащитната  организация „Достойнство 2023” с председател  Павлина Григорова проведоха информационна среща за правата на хората с увреждания с участието на Георги Колев – председател на Съюз на инвалидите в България.

Своята подкрепа, с участието си в събитието, изразиха и кметът на община Левски Любка Александрова, заместник кметът Елка Ангелова и директорът на дирекция „Бюро по труда” Любка Миланова.

„Целта на срещата е на достъпен език хората с увреждания да достигнат до информацията за техните права в различните закони, защото няма закон в българското законодателство, в който да няма една малка графичка или член, който да описва правата на хората с увреждания. Хората не познават своите права. На 13 март т.г.влезе постановление № 47 , изменение и допълнение на Правилника за приложение на медицинската експертиза, без нея нито един човек с увреждане няма освидетелстване , няма пенсия ,няма социални придобивки, няма права.Тези неща са изключително важни и хората трябва да са наясно с тях.“, коментира Павлина Григорова.

„В лицето на председателя на сдружение „Достойнство 2023”Павлина Григорова, местната общност има един много активен защитник на правата на хората с увреждания. Благодарение на организирания от нея протест пред МЗ, една наредба за медицинската експертиза, която две години се доработва, е приета от МС и НОИ отчита увеличаване на броя на инвалидните пенсии. Това показва, че рестриктивният, ограничителен  характер на наредбата е лишавал от финансова подкрепа много хора със заболявания.“, допълни председателят на СИБ Георги Колев.

Броят на хората с увреждания от последното преброяване през 2021г. е 12.4% от населението на България, или 665 000 са освидетелстваните от ТЕЛК и са в системата на Агенцията за социално подпомагане, припомни Георги Колев.

Съюзът на инвалидите в България/СИБ/ е национално представителна организация към Министерския съвет и общо 21 са организациите в него. Националния съвет на хората с увреждания е консултативен орган към МС  с общо 51 члена. На заседанията се разглеждат политиките на хората с увреждания и актуализират  законите  в страната, които след влизането на България в ЕС имат прекрасна нормативна база.

Програмите за превенцията на заболяванията, при актуалната динамична и стресова среда, са крайно наложителни. Здравното министерство е необходимо да реагира адекватно на необходимостта от намаляване на заболеваемостта в страната, коментира още председателят на СИБ.

Информация и снимки: Пресцентър на община Левски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: