Защо на 26 март се обличаме в лилаво?

26.03.2024 7:29

26 март е Световният ден за осведомяване на хората за епилепсията и е познат също като Ден на лилавото.

Твърди се, че произходът на този ден е от Канада, където малко момиченце решило да не се срамува повече от болестта си и казало в училище, че обявява 26 март за Ден на лилавото, в който ще разкаже на съучениците си какво представлява епилепсията и как се живее с нея. От 2012 г. в инициативата вече участват хора от всички континенти.
В България живеят повече от 80 000 души, болни от епилепсия. 30 000 от тях са деца, показват данните на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. В Европа с това заболяване са регистрирани 6 млн. души, а всяка година се откриват 300 000 нови случая.
Много хора се срамуват от епилепсията – родители крият, че децата им са болни, а младите хора не споделят на работното си място, че живеят с това заболяване. 23% от родителите пазят заболяването на детето си в тайна, заради страх от неблагоприятно отношение към него.
И тук идва най-важното – не само, че не е срамно да страдаш от епилепсия, но тя не е и причина болните да не могат да водят нормален и пълноценен начин на живот. Знаете ли например кое е общото между Сократ, Молиер, Нобел, Достоевски, Наполеон, Александър Велики, Ришельо? Точно така – те са умни, талантливи, силни и успели, всеки в своята област. Това, което ги обединява още е… че всички са страдали от епилепсия. И не са само те, още десетки и стотици известни и успели хора са имали същото заболяване – Петър I, Нострадамус, Петрарка, Гай Юлий Цезар, Флобер и още много.

информация и снимка: интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: