По-висока събираемост на местните данъци и такси отчита новият директор на дирекцията

25.03.2024 12:56

Приходите към момента от основния данък – върху недвижимите имоти, в общинската хазна са 2 млн и 550 хил лева, което е 26% от годишния план. Това съобщи пред журналисти Огнян Иванов, който, след проведен конкурс, от 1 март е директор на дирекция „Местни данъци и такси“ в община Плевен.

31% е изпълнението към момента на данъка върху превозните средства. Основният приходоносител в общинския бюджет – такса битови отпадъци – е изпълнена на 30%, а като сума това са 2 млн и 270 хил. лева.

Приятната изненада е изпълнението до момента на данък върху придобиване на имущество по възмезден начин, отбеляза Огнян Иванов. Към момента той е изпълнен на 23%, при 19% през предходната година. Като абсолютна сума в общинския бюджет са постъпили близо 1 милион лева повече, спрямо същата дата през 2023 година.

Като цяло директорът на дирекция „Местни данъци и такси“ отчита към днешна дата по-висока с няколко процента събираемост на местните данъци и такси, като посочва като една от причините за това – по-ранното начало на данъчната кампания.

Собствениците могат да платят задълженията си изцяло, с 5 % отстъпка от пълния размер в срок до 30 април на текущата година или на две равни вноски без отстъпка  – до 30 юни и до 31 октомври. Дължимите суми могат да се заплащат в брой, по банков път, на касите на Изипей в цялата страна или чрез Интернет. На всяко касово гише в Дирекцията работи ПОС терминал за разплащане с банкова карта. Задълженията от един и същ вид се погасяват по реда на възникването им. Суми в брой се приемат на гишета от 1 до 5 в Салона за обслужване на клиенти на ул. „П. Р. Славейков“ № 21 от 8,30 ч. до 16,30 ч., без прекъсване.

Актуална информация за размера на задълженията, банковата сметка и кодовете за вид плащане клиентите могат да получат на място, по телефона, както и на сайта на Община Плевен – www.pleven.bg.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: