Стартира Националният конкурс за детска рисунка и ученическо есе “Моята паричка“

18.03.2024 16:43

Стартира Националният конкурс за детска рисунка и ученическо есе „Моята паричка 2024“. Конкурсът е в две категории според възрастовата група. Проектите могат да бъдат подавани през сайта www.parichka.bg от 18 март до 20 април 2024 г.

Общо 9 участници ще бъдат отличени в двата конкурса и ще получат медали, грамоти и страхотни награди. Паричният награден фонд от общо 2700 лв. е предоставен от Уникредит Булбанк. Ozone са подготвили за всички победители кутия с подаръци и изненади. Издателствата Клевър Бук, Сиела, Фют и Керът ще подарят на финалистите интересни книги и образователни комплекти.

Инициативата се провежда за втора година и е част от официалната програма на Световната седмица на парите. Организатор е платформата за финансова грамотност The Little Chief, с подкрепата на Junior Achievement Bulgaria и медията на модерната жена Mammi.bg.

За деца от 6 до 12 години: Конкурс за рисунка

Задачата в конкурса за рисунка е създаване на собствен проект на банкнота от съществуваща или въображаема валута. Участникът трябва сам да измисли и изготви дизайна. Това означава не само да нарисува картина, но и да реши кой да е изобразен на банкнотата, с какъв номинал да бъде тя, какви задължителни компоненти да включи, какви отличителни знаци и защитни елементи да има и пр.

Рисунката е необходимо да представя лицевата страна на банкнотата. Няма ограничение в използваните техники на рисуване, стига проектът да е изпълнен на ръка, без използване компютърна графика и софтуер. Всеки участник може да представи само един проект.

Участието става онлайн, през платформата в сайта на конкурса тук.

За ученици от 13 до 16 години: Конкурс за есе

В конкурса са предложени три теми за ученическо есе (публикувани в секцията на конкурса), като участникът сам избира върху коя от тези теми да пише. Всеки участник може да подаде само едно есе.

Текстовете трябва да са на български език, с минимален обем от 600 думи. При оценяването ще бъде взета предвид съотносимостта на текста към представения проблем/тема, ще бъдат разглеждани критерии като езикова култура и стил, аргументация, умения за формулиране на теза и за създаване на цялостен текст, оригиналност на идеите и начин на изразяване.

Участието става онлайн, през платформата в сайта на конкурса тук.

Етапите

Участие. Изпрати своя проект на рисунка или своето есе от 18 март до 20 април 2024 г. Всеки участник може да изпрати едно предложение.

Гласуване. Авторитетно жури ще избере победителите в двата конкурса. В състезанието за рисунка на банкнота публиката също ще има думата. От 1 до 5 май 2024 г. през сайта всеки може да гласува за своята рисунка-фаворит, с което ще се определи Победител на публиката.

Награждаване. Победителите ще бъдат наградени на специално събитие през юни 2024 г. в София, когато ще бъде открита и изложба с творби от конкурса.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: