Първо издание на Кукеров хоровод`2024 ще се проведе в Плевен днес

17.03.2024 7:40
Община Плевен кани днес, 17 март 2024 год., на първото издание на „Кукеров хоровод`2024“, гр. Плевен!
Организатор на инициативата е Община Плевен, съвместно със Северняшкия ансамбъл за народни песни танци „Иван Вълев“, гр. Плевен, Общински духов оркестър, кукерските групи от село Опанец и първа Кукерска детска група, сформирана в ДГ „Дружба“, гр. Плевен!

Обичаят „Кукеров хоровод“ е характерен за района на село Подем в Плевенския край и се е изпълнявал в дните около Сирни заговезни. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се пресъздават различни обреди и обичаи. Със Сирни заговезни са свързани и маскарадните игри, като всяка маскирана дружина има свой определен персонаж, облекло и реквизит. С изгрева на слънцето дружината започва обхождане на всички домове като гони, плаши и разсмива жителите. Чрез символични и обредни магически действия те пожелават здраве на стопанина, плодородие на ниви и добитък, благополучие в домовете.
Началото на „Кукеров хоровод 2024“, гр. Плевен ще бъде поставено с кукерско дефиле днес в 11.00 ч. от ДКТ „Иван Радоев“. Участниците ще преминат по главната пешеходна улица „Васил Левски“ до пл. „Възраждане“, под съпровода на тъпан и гайди.
В 11.30 ч. на площад „Възраждане“ каним всички граждани и танцови школи да се включат в Хоровода под съпровода на Северняшкия ансамбъл за народни песни танци „Иван Вълев“ и Общинския духов оркестър.
Ще имаме удоволствието да наблюдаваме кукерско надиграване и взаимно да си поискаме и дадем Прошка!
Това съобщават от Община Плевен
#тагове:

НАЙ-НОВИ: