Всички гледаме, но малцина виждат – откриха изложбата „ОЧИ“ на Мирослав Григоров – снимки

13.03.2024 7:57

На 12 март в Камерната зала на Художествената галерия „Илия Бешков“ в Плевен бе открита самостоятелната изложба на плевенския фотограф Мирослав Григоров. Експозицията „ОЧИ“ съдържа над 60 фотографии от пътуванията му в Германия, Босна, Франция и България. Куратор на изложбата е Цвети Кръстева, като събитието се реализира със съдействието на Сдружение Фото художници Плевен.

От 20 години не съм правил изложба в Плевен. Идеята за тази е на кураторката Цвети Кръстева. Исках да закрия с тази изложба фотографската страница по темата за войната в Босна, където присъствах и видях ужасите. Успях от първо лице да заснема и един терористичен акт в Германия. Това сподели на откриването на експозицията авторът Мирослав Григоров.

Изложбата представя живота такъв, какъвто е – щастлив или тъжен, светлината във него, сянката му. Творческите пътища са срещнали автора с много различни ситуации и хора. Очите виждат и хубавото, и грозното. Душата се радва и плаче. Това коментира в словото си при откриването на експозицията директорът на ХГ „Илия Бешков“ Цвета Евлогиева – Кацарова.

Музиканти, художници и актьори, уловени от кадъра на фотографа, търсят това нечовешко съвършенство, което само изкуството може да пресъздаде. Изложбата е една съвременна история, почувствана от автора приказна реалност, ретроспекция на заобикалящия ни свят, пресъздадена от късчета истории, документирани във фотографиите. Тя не може да се опише, но може да се почувства и да ни даде други очи, с които да погледнем към нашия свят такъв, какъвто е. Това сподели още Цвета Евлогиева.

Дългогодишният приятел и колега на автора – Любомир Бенковски – Бенджи отбеляза лаконично и ясно: Миро е просто един романтик. Името на изложбата – „ОЧИ“ е подбрано много точно, защото това са видяни неща. Всички ние гледаме, но малко хора виждат, а Миро е именно един от тези хора!

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: