7 най-добри храни за повишаване на интелигентността

04.03.2024 15:27

Паметта и скоростта на мозъка са изключително важни за съвременните хора, тъй като повечето видове работа изискват умствена активност. Експерти разкриват кои продукти ще ви помогнат да станете по-умни и продуктивни.

Много хора се опитват да коригират диетата си, за да възстановят имунитета и да презаредят батериите си, но малко хора си спомнят, че нашият мозък също се нуждае от подкрепа. Не забравяйте да ядете следните храни:

Боровинки

Учените са установили, че боровинките забавят разграждането на мозъка с течение на времето и поддържат броя на невронните връзки. В резултат на това скоростта на вземане на решения се подобрява и паметта се засилва, тъй като мозъкът се нуждае от по-малко време, за да търси необходимата информация в своите „чекмеджета“. Боровинките са най-добър приятел и в борбата с болестта на Алцхаймер. Най-доброто време за консумация на боровинки е сутрин.

Куркума

Това е мощен противовъзпалителен продукт, който помага за подобряване на кръвоснабдяването на мозъка. Куркумата помага за предотвратяване на депресивни разстройства и също така увеличава производството на серотонин, хормона на щастието. Оказва се, че е отличен естествен антидепресант.

Черен шоколад

Консумацията на черен шоколад в умерени количества ще помогне при много трудни интелектуални задачи. Като цяло, този продукт се счита за много полезен за здравето на мозъка.

Мазна риба

Омега-3 са наситени мазнини, които се намират в изобилие в мазната риба. Вероятността от инсулт и сенилна деменция ще бъде значително намалена, ако я консумирате редовно. Това може да обясни факта, че японците живеят дълго и остават с бистър ум до смъртта си. Яжте мазна риба поне два пъти седмично.

Зелен чай

Зеленият чай намалява тревожността. За да подсилите този ефект, можете да добавите към него лайка, мента, маточина, лавандула или градински чай. Като цяло този продукт е много добър за поддържане на нормалната мозъчна функция, защото когато се притесняваме и сме нервни за нещо, се губят огромно количество ресурси. Ако работата ви е изключително напрегната, непременно пийте зелен чай с изброените по-горе билки.

Яйца

Яйцата съдържат огромно количество вещества, които са полезни за здравето на мозъка като витамин В12, В6, холин, фолиева киселина. Основното е да не прекалявате с яйцата, тъй като те могат да бъдат вредни, ако се ядат повече от три до четири пъти седмично.

Всичко с витамин С

Свободните радикали, които пречат на нормалното функциониране на мозъка, се отстраняват перфектно от витамин С. Поддържайте силата на мозъка си, като добавите цитрусови плодове и горски плодове с този витамин към вашата диета.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: