Стотиците паметници, издигнати от признателните потомци, увековечават саможертвата на героите на Освобождението

03.03.2024 12:53

„146 години от паметния трети март 1878 години, когато България възкръсна за нов живот. В мрачните години на робството безброй просветители, духовници и революционери не само възродиха вярата, родолюбието и гордостта на народа ни, а запалиха и искрата на бунта. Удавеното в кръв Априлско въстание отекна по света като мощен вик за правото на независим и достоен живот.“, заяви в словото си днес по повод Националния празник на България кметът на Плевен д-р Валентин Христов.

И още: „Не след дълго, в героичен поход потеглиха хиляди български опълченци и воини. Мнозина от тях останаха завинаги в нашата земя, а тяхната саможертва продължава да бъде пример за храброст, увековечена в стотиците паметници, издигнати от признателните потомци.“

Редутите край Телиш, Гривица и Плевен, Мъртвата долина, още пазят спомена за най-драматичните сражения в тази война, откъдето изгря свободата на България. Припомни в словото си днес, трети март, пред стотиците плевенчани на площад „Възраждане“ д-р Валентин Христов.

„В съвременния свят на предизвикателства и военни конфликти, живата памет за миналото силно ни напомня, колко висока е цената на мира и свободата, и колко важно е да ги съхраним!“, завърши словото си кметът на Община Плевен.

НАЙ-НОВИ: