Община Левски чества тържествено националния празник Трети март  – фотогалерия

03.03.2024 17:10

С тържествено издигане на националния трибагреник и химна на България  започна днес тържественото честване на националния ни празник на централния площад в град Левски. Това информират от Пресцентър на Община Левски.

„146 години ни делят от паметния Трети март на 1878г., когато в малкото селце Сан Стефано, пред стените на Цариград, две империи – Руската и Османската полагат подписи под мирен договор. Този мирен договор, който за пореден път прекроява картата на Балканите, отпечатва победата на руската империя в руско-турската, за нас – освободителна война.“, каза в словото си по случай празника Кметът на Община Левски Любка Александрова.

И още: „500 години десетки поколения българи живеят с мечтата за деня на свободата. Живеят със спомена за погиналото си царство, за великите владетели и войни , за Аспарух ,за Тервел, за Борис и Симеон, за Калоян и Патриарх Евтимий.500 години десетки поколения българи пазят род, език, вяра и се борят за свободата си. Несломимият български дух ражда Паисий и Софроний и десетки духовници и книжовници, Левски и Ботев, Раковски и Бенковски и хилядите знайни и незнайни хайдути, четници , революционери, въстаниците от Априлското, Чипровското и многобройните въстания.

За да дойде Трети март и той да е дълбоко вкоренен в българската душа,  заради подвига на знайните и незнайни герои на Възраждането, докосването до висшия идеал на вековната борба срещу тиранията.

Трети  март е и ден на благодарност и признателност към руския народ, към хилядите обикновени мужици, които последват призива на императора и се вливат в армията форсирала Дунав на 27.06.1877г. за да оставят костите си по бойните полета, а паметниците им да осеят българската земя редом до нашите войводи…”

„С чутовна храброст българските опълченски дружини отстояват връх Св. Никола в шипченската епопея, през знойния август 1877г.срещу 40-хилядната армия на Сюлейман паша в момент, в който се определя хода на войната и се решава съдбата на България. Нашите опълченци показват на света и на нас как се мре за Отечеството.Техният героизъм и пролята кръв днес ни дават право да са гордеем, че и ние сме воювали и извоювали свободата си на 3 март.Трети  март завинаги ще остане в българското сърце свидна дата, защото преди 146 години, увенчавайки се със свобода, Санстефанска България се превръща в новия национален идеал за  новите поколения…“, заяви още в словото си кметът Любка Александрова, като честити празника на всички свои съграждани и на всички българи.

В тържествената музикално-поетична композиция „Наричат ме България”  взеха участие Младежки гвардейски отряд при СУ „Крум Попов“, учители и ученици от СУ „Крум Попов“ и  ОУ „Максим Горки“, деца и родители от ДГ „Слънце“ и ДГ „Локомотив“, изпълнители от НЧ „Георги Парцалев“, Христина Георгиева, Венцислава Купичкова, Анджелика Тихомирова,  ВГ при СУ „Крум Попов“, Мажоретен състав при СК „Ви Ес Феерия,“ Танасовата музика, информират още от Пресцентър на Община Левски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: